Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tesco Mobile: Mert kétszer fizet az, aki magyar

Dotkom

Tesco Mobile: Mert kétszer fizet az, aki magyar

Megszokhattuk már, hogy egyes új szolgáltatásokért Magyarországon jóval többet kell fizetnünk a nyugati államokhoz képest. Van, hogy a többszörösét is, bármit lenyomnak a magyar ember torkán. Pláne ha azt még akciósnak is nevezik.

Itt van például a Tesco Mobile, mely szolgáltató ígérete szerint „kedvező áron mobilozhatunk”. Percalapú elszámolás (még véletlenül se másodperc), melynek összege hálózattól függetlenül 59 forint, de egy SMS is 59 forint. Csábítóan hangzik, de nézzük meg, mi a helyzet északi szomszédunknál, Szlovákiában, ahol 2009 decemberében indult a virtuális szolgáltató.

Hússzoros áron

Amikor itthon bejelentették, hogy jön a Tesco Mobile, kicsit körbenéztünk, hogy milyen tarifákkal számolhatunk. Először is le kell szögeznünk, hogy se északi szomszédunknál, se nálunk nem rendelkezik saját hálózattal a szolgáltató. Itthon a Vodafone a partnere, a szlovákoknak pedig az O2.

Szlovákiában egy perc bárhova országon belül 10 euró cent (kb. 30 forint). Az itthoni 59 forinttal összevetve ez nagyjából akkor lenne korrekt, ha 1 euró 600 forint lenne. SMS: a szlovákoknál egy rövid szöveges üzenet elküldése darabonként 5 centbe kerül, azaz körülbelül 15 forintba. Itthon ez is 59 forint. Ami viszont itthon nincs, odakint pedig van, az nem más, mint a hálózaton belüli hívásokra vonatkozó kedvezmény: Marek és Malina, ha mindketten Tesco Mobile-osok, 1 centért beszélgetnek egymással percenként, Józsi és Ági pedig a hússzorosáért tehetik ugyanezt, pedig mindketten 06-31-es előhívószámmal rendelkeznek.

Marek fel szeretné hívni párizsi ismerősét, Pierre-t, akinek van vonalas telefonja otthon, és ezt percenként tíz centért (30 forint) meg is teheti, mint rendes EU-s állampolgár. Ugyanis a szlovák Tesco Mobile hálózatából az EU-tagországok vonalas hálózatába kezdeményezett hívások ennyibe kerülnek percenként.

Mobilinternet dupla áron

De mi a helyzet a mobilinternettel? Itthon havi 500 Mb-os adatforgalmat bonyolíthatunk le 3990 forintért cserébe, viszont a szlovák TM-es ugyanezért 5 eurót fizet, ami nagyjából 1500 forintot jelent neki. Jó hír viszont, hogy itthon ingyenes az ügyfélszolgálat, a Duna túloldalán pedig 0.065 eurót kell érte fizetni percenként, ami átszámolva kb. 20 forintnak felel meg.

Az angliai Tesco Mobile esetében kicsit árnyaltabb a helyzet, mert jóval több telefon közül választhatunk és van előfizetés is, nem beszélve arról, hogy a fizetés is jóval magasabb, mint a volt keleti blokk országainak átlagfizetése, ezért egy perc bárhova belföldön 25 penny (mintegy 88 forint), az SMS ára pedig 10 penny, ami nagyjából 35 forintnak felel meg.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés