Connect with us

technokrata

Teszt: tolatókamerás GPS navigáció

egyéb kütyük

Teszt: tolatókamerás GPS navigáció

Az utóbbi időkben a GPS navigációs készülékek szinte teljesen elárasztották a piacot: lehet kapni olcsó masinát kis kijelzővel, drágább modellt nagy LCD-vel, hölgyeknek szánt rózsaszín GPS-t, de valahogy szinte az összes berendezés közel ugyanazt tudja. Jelen tesztalanyunk viszont rendelkezik egy unikummal, mely képes kiemelni a masinát az egyre szürkébb navigációs piac rengetegéből.

Rögtön felmerülhet a kérdés, hogy pontosan mi ez a nóvum, mely megkülönbözteti a DreimGo DG220GC-t a konkurenseitől? A válasz roppant egyszerű: a gyári alapcsomag részét képező tolatókamera. Bizony, bizony a DreimGo újdonsága mellé többek közt egy kis kamerát is kapunk, melyet két kis csavar segítségével rögzíthetünk az autónk hátsó részén, mondjuk a rendszámtábla világítása környékén, de az optimális pozíció minden kocsinál más és más lehet. Érdemes egyébként védett helyre telepíteni a kamerát, hogy az az autómosóban, vagy egy kis koccanástól ne törjön le pillanatok alatt.

A PNA készülék és kamera között vezeték nélküli technológia (2,4 GHz) biztosítja az élőkép átvitelét, e tekintetben tehát teljes mértékben megússzuk a kábelezést. Egyetlen kábelre azért szükség lesz, hiszen a levegőből mégsem nyerhet elektromos energiát a kamera: mindössze annyit kell tennünk, hogy a tolatólámpa vezetékére rá kell csatlakoztatni a kis berendezést. Ezzel ugyebár megoldható, hogy amennyiben hátramenetbe kapcsolunk, akkor abban a pillanatban életre kel a kamera, és a képe betölti a PNA kijelzőjének teljes felületét. A Night Vision funkciónak köszönhetően akkor sincs probléma, ha éjszaka tolatunk, ugyanis a kocsi mögött lévő tárgyak még ekkor is remekül láthatóak.

A kamera képe egyébként csak akkor látható, ha a PNA a tartójában csücsül, ugyanis mind a kamera, mind pedig a TMC vevője annak alsó részében lelhető fel. Talán már mondanom sem kell, hogy a gyári alapcsomagnak többek közt egy autós tartó és egy szivargyújtós töltő is a részét képezi.

Design

A DreimGo DG220GC egy rendkívül elegáns megjelenésű masina, melynek előlapja fémből, hátlapja pedig műanyagból készül. Az összeszerelési minőség teljesen hibátlan, egyedül talán csak annyit jegyeznék meg, hogy a készülék lehetne némileg vékonyabb is, az aktuális trendnek megfelelően.

Baloldalt találjuk a 3,5 milliméteres audio csatlakozó aljzatot és a mini USB (1.1) interfészt, az ellentétes oldalon pedig egy süllyesztett Reset gombra, egy fedetlen SD bővítőslotra, illetve egy kihúzható, teleszkópos felépítésű cerkára lehetünk figyelmesek. Az érintőkijelzőt remekül kezelhetjük az ujjainkkal, de ha valaki jobban szereti a stylus segítségével történő vezérlést, az akár azt is használhatja.

A nagyméretű ki/bekapcsoló gomb a felső élre került, mellette pedig egy üzemmód váltó billentyűt találunk, melynek segítségével megoldható a menü és a navigációs szoftver, illetve a navi és a tolatókamera kép közötti gyors váltás. Alul csak egy kilenctűs érintkezőt láthatunk, a hátlapon pedig egyrészt egy külső antenna csatit, másrészt egy nagyméretű, 1,5 W-os hangszórót fedezhetünk fel.

Szoftver

Amint elindítjuk a készüléket, a pontos időt, az akkumulátor töltöttségi szintjét és négy, kör-alakú ikont láthatunk a kijelzőn. Az első ikonra bökve néhány másodperc alatt életre kelthető a DreimGo Navigator 10.0 nevezetű navigációs alkalmazás, illetve annak is egész pontosan a 2008.01.08-i keltezésű kiadása. No nem kell megijedni, ez nem valami távol-keleti csoda, hanem a már jól ismert, hazai fejlesztésű iGO egyszerűen csak átkeresztelt verziója. Jelentem, ez még a ˝régi˝ iGO, tehát nem a 3D-s iGO 8, de az ígéretek szerint hamarosan frissíthető lesz a masina iGO 8-ra, sőt áprilistól már gyárilag ez a szoftver kerül majd rá. Mivel az iGO-t korábban már többször is kiveséztük, erre most nem térnék ki bővebben, illetve azért annyit még megjegyeznék, hogy a PNA magyar térképe 2007.10.02 dátumú.

Ha a Média feliratú ikonra kattintunk, a PNA-nk átalakul hordozható digitális zene- és videólejátszó berendezéssé, mellyel ezenkívül akár képeket is nézegethetünk, mutogathatunk, illetve elektronikus könyveket is olvasgathatunk.

A Bluetooth ikonnal aktiválható a DreimGo DG220GC kihangosító funkciója: a rövid párosítási folyamatot (kód: 8888) követően máris fogadhatunk, illetve kezdeményezhetünk hívásokat a PNA kijelzőjét tapogatva, a mobilunk pedig akár a zsebünkben is pihenhet. A negyedik ikonnal a berendezés különböző beállításait végezhetjük el, így például beállíthatjuk a fényerőt, a hangerőt, a dátumot, a pontos időt, illetve a nyelvet és színsémát (kék/sárga).

Konklúzió

A Microsoft Windows CE.net 5.0 operációs rendszert futtató DreimGo DG220GC ˝lelke˝ nem más, mint egy 400 MHz-es frekvencián ketyegő Samsung 2440-es processzor, mely 128 MB flashmemória és 64 MB SDRAM társaságát élvezi. A jobboldali bővítőslotba maximum 2 GB-os SD/MMC memóriakártyák helyezhetők be, és a gyárilag mellékelt SD kártya is 2 GB-os kapacitással bír.

A fejlesztők nem kívánták a véletlenre bízni a készülék sikerét, ezért a már jól bevált, húszcsatornás SiRFstar III chipsetet szerelték a DG220GC-be, mely nem csak gyors, hanem pontos működésű is egyben. A TMC sem hiányzik a repertoárból, így megfelelő TMC lefedettség esetén akár a dugókat és útfelbontásokat is könnyedén elkerülhetjük a navival. A lítium-ion akkumulátor 1.750 mAh kapacitású, de sajnos nem cserélhető. A kijelzőre egyetlen rossz szavunk sem lehet: a 4,3 colos képátlójú, ˝widescreen˝ LCD speciális, tükröződésmentes bevonatot kapott, felbontása 480×272 pixel és mintegy 65 ezer színárnyalatot képes a szemünk elé tárni.

Nem titkolom, a DreimGo DG220GC nagyon is elnyerte a tetszésemet, hiszen a masina egy remek kis tolatókamerával kombinálja mindazt, amit egy modern PNA-nak így 2008-ban illik tudnia. Remek iGO navigációs szoftver, gyors működés, szép kijelző, fejlett multimédiás funkciók és Bluetooth kompatibilitás. Kell ennél több?

A DreimGo DG220GC hazai forgalmazója az On-Shore Hungary Kft (Cellect). A készülék végfelhasználói ára jelenleg mintegy 80 ezer forint körül mozog.Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin