Connect with us

Hirdetés

technokrata

2021-ben hogyan válasszuk ki a vállalkozásunk számára a legjobb szerver megoldást?

Dotkom

2021-ben hogyan válasszuk ki a vállalkozásunk számára a legjobb szerver megoldást?

2021-ben hogyan válasszuk ki a vállalkozásunk számára a legjobb szerver megoldást?

A szerverek az üzleti vállalkozások technológiai infrastruktúrájának fontos részét képezik.

Fájlokat, alkalmazásokat, weboldalakat tárolnak, távoli hozzáférést biztosítanak alkalmazottaknak, és általában lehetővé teszik, hogy egy vállalkozás saját berkein belül tudja a fontos adatokat. Szerverek nélkül az informatikai műveletek leállnának – saját szerverek nélkül pedig minden vállalkozás azt kockáztatja, hogy egy tőle független cégre bízza a levelezését, érzékeny üzleti adatait. A 2020-as év korlátozásai és járványügyi intézkedései miatt még azok a cégek is elkezdtek online térben működni, amelyeknél ez a lehetőség korábban mellékes volt: éttermek, boltok, oktatási intézmények tértek át szinte teljesen online kiszolgálásra. Ezért már egy induló cégünk esetében is fontos döntés, hogy milyen üzleti szerver megoldást válasszunk.

Milyen szerver megoldások közül választhatunk?

A legfontosabb a különböző szerverkörnyezetek közötti választás, mert a lehetőségeket és persze a költségvetést is alapjaiban határozza meg azt, hol és milyen szervermegoldást választunk. Ezek a környezetek lehetnek:

  • Helyszíni szerver,
  • Külső adatközpont,
  • Felhőalapú.

A helyszíni szerverünkről teljesen a saját cégünk gondoskodik

A helyszíni szerverek egy vállalat irodájában vannak elhelyezve, akár egy szerverszekrényben, akár helyszíni adatközpontban. Ezeknek a szervereknek két formája lehet: fizikai és virtuális. A fizikai szerverek csak egy operációs rendszert futtatnak, míg a virtuális szerverek több operációs rendszert is futtathatnak olyan szoftverek segítségével. A helyszíni szerverek külön irodahelyiséget igényelnek az irodában, és megfelelő hűtéssel és áramellátással kell rendelkezniük.

A külső adatközpontot más cég tartja fent

A helyi és regionális adatközpontok lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy havi díj ellenében helyet bérelhessenek szervereik és hálózati eszközeik számára. Az adatközpont szervereit a vállalat informatikai munkatársai vagy egy kiszervezett informatikai szolgáltató tartja fenn – a Servergardennél például mindegyikre van lehetősége az ügyfeleiknek.

A felhőalapú megoldás teljes rugalmasságot biztosít

A felhőalapú kiszolgálók lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy úgy béreljenek szervert, hogy a fizikai összetevők a világ minden táján, elszórtan találhatók. A felhasználók hozzáférést kapnak egy olyan portálhoz, amin keresztül elérik a szerverüket és a felhőalapú infrastruktúrát, anélkül, hogy aggódniuk kellene a szerver hardvere miatt. Minden fizikai hardver és adatközpont biztonsági intézkedés a felhőszolgáltató felelőssége.

Hogyan válasszuk ki a legjobb szerver megoldást?

Ennyi lehetőség mellett is viszonylag egyszerű kiválasztani, hogy melyik szerverkörnyezet felel meg az egyes vállalkozások igényeinek. Itt három szempontot kell figyelembe venni:

  • Használhatóság és rugalmasság,
  • Fenntartás költsége,
  • Adatbiztonság.

A használhatóság azt jellemzi, hogy a szerver erőforrásait mennyire fogja kihasználni a vállalkozás

Egyszerű a számítás: minél inkább parlagon hevernek az erőforrások, annál alacsonyabb lesz a profit a szerveren. A legdrágább ebből a szempontból a fizikai szerver, mert ott a legritkább esetben lehet pontosan meghatározni előre, ténylegesen mekkora leterhelés várható hosszú távon.

A fenntartás költsége az összes olyan kiadást magában foglalja, ami egy szerverrel jár

A szerver és a szoftverek beszerzése, lízingelése, a szerver üzemeltetése, a szakemberek fizetése részben egyszeri, részben folyamatos kiadást generál. A legjobb megoldást itt a vállalkozás mérete, erőforrásai határozzák meg. Általában egy kezdő cégnek túlságosan nagy megterhelést jelent egy saját rendszergazda alkalmazása, aki a kevéssé kihasznált fizikai szervert üzemelteti.

Az adatbiztonságra kiemelten kell ügyelni

Az adatok védelme mindenkor rendkívül fontos, ám amióta a GDPR hatályba lépett, a korábbi költségeken túl még további kiadásokra is kötelezik a cégeket, az esetleges büntetés mértékéről már nem is beszélve. Ezért a szerver kiválasztásánál a szerveren tárolandó adatok minősítése, jellege által megkövetelt adatvédelmi intézkedések lehetősége vagy megléte szintén lényeges szempont. Összességében azt mondhatjuk, hogy 2021-ben az lesz a megfelelő szerver megoldás egy cég számára, amelyik költséghatékony, a legjobban segíti az online üzleti tevékenységben és kellő mértékben védi a rajta tárolt adatokat.

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés