Connect with us

technokrata

Óriási botrány: 700 millió felhasználót hallgatott le a kínai kormány?

Dotkom

Óriási botrány: 700 millió felhasználót hallgatott le a kínai kormány?

Óriási botrány: 700 millió felhasználót hallgatott le a kínai kormány?

Olyan kódot találtak, amely titokban androidos eszközökről küldött adatokat Kínába.

Újabb elképesztő adatlopásra derült fény, ezúttal 700 millió eszköz érintett. A Kryptowire nevű vállalat szakértői ugyanis felfedezték, hogy azok a készülékek, amelyek a kínai Shanghai Adups Technology Company által írt kódot futtatják, 72 óránként adatokat küldenek egy kínai szervere, méghozzá nem is akármilyeneket. Többek között továbbítják a felhasználó üzenetváltásait, a híváslistát, a megnyitott weboldalakat és a lokalizációs információkat is.

Erről nem meglepő módon nem minden esetben szóltak a felhasználónak, így sokaknak esélyük sem volt letiltani ezt a háttérben működő folyamatot. Különösen nagy probléma ez annak fényében, hogy a Shanghai Adups Technology Company többek között a ZTE-nek és a Huawei-nek is szállít kódokat, azaz a legnagyobb kínai vállalatok is érintettek lehetnek. Nekik az lehet a kibúvó, hogy az első bekapcsoláskor ezek a termékek engedélyt kérnek bizonyos adatok továbbküldésére, azaz elvileg, ha a felhasználó engedélyt adott a továbbításra, akkor nem lehet őket támadni.

Android_Malw

Persze más kérdés, hogy a szakértők szerint akár a kínai kormányzat is állhat az ügy hátterében, a külföldi állampolgárok megfigyelése pedig minden esetben illegális. Ennek kiderítésére a szakértők már bemutatták a megfigyelésről szóló anyagot az amerikai kormányzatnak is, így komoly szankciókra számíthatnak az ügyben említett cégek.

Az biztos, hogy az  amerikai székhelyű Blu mindenképpen rosszul járhat a botránnyal, mivel a vállalat termékei egyetlen alkalommal sem kérdeztek rá az adatok továbbításának jóváhagyására, így még akkor is illegális volt az ügy, ha csak reklám célból gyűjtötték az adatokat. A Blu közleményben már jelezte, hogy megtették a szükséges lépéseket, így már nemcsak, hogy nem gyűjtenek adatokat a telefonjaik, de az eddig megszerzett információkat is törölték. Azt viszont nem tudni, hogy a ZTE-n, a Blu-n és a Huawei-en kívül mely gyártók termékein fut még a speciális kód, ezt valószínűleg a közeljövőben derítik majd ki a szakértők.

Frissítés: A Huawei reagált a cikkünkre, a közleményük alább olvasható:

„A Huawei Technologies nagyon komolyan veszi felhasználói és ügyfelei személyes adatainak védelmét, és elkötelezetten dolgozik azon, hogy azok minél nagyobb biztonságban legyenek. A cikkben említett cég nem szerepel a Huawei jóváhagyott beszállítóinak listáján, és társaságunk semmilyen üzleti kapcsolatban nem áll vele.”

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin