Connect with us

technokrata

Magyar szoftver könnyítheti meg a bankok életét

Dotkom

Magyar szoftver könnyítheti meg a bankok életét

Új, nemzetközileg is egyedülálló hazai pénzügyi szoftver debütált.

Ugyan más okok miatt, de a nemzetközi és a hazai bankok is növekedési, megújulási kényszerben vannak, mivel a szabályozási-, üzleti- és a versenykörnyezet jelentősen megváltozott. A FinTech cégek, az alternatív fizetési megoldások, a mobilszolgáltatók egyre jobban harapdálják a banki szolgáltatások és árrések tortáját. Korábban csak fenyegetésként tekintett a pénzügyi szektor a FinTech cégekre, de ma már látják, a technológia válhat a kétszámjegyű növekedésre vágyó bankok támogatójává is.

Miközben a hazai biztosítási szektorban már lezajlott egy „digitális rendszerváltás”, addig a bankok csak mostanság néznek szembe a digitális kihívással. A banki interfészekhez utat nyitó EU-s jogszabály, a PSD2 2018-as életbelépésével még jobban teret nyerhetnek az új szabályozásra már rég készülő, a bankok előtt járó FinTech cégek. Mivel a hazai bankszektor összesített akvizíciós terve jócskán meghaladja a reálisan várható piaci bővülést, így várhatóan itthon lesznek szereplők, akik nem fogják elérni a terveiket, vagy egyáltalán nem is lesznek képesek növekedni, míg mások akár kétszámjegyű bővülést is felmutathatnak.

world map with connection lines

Akvizíciós és automatizáció

Ebben a helyzetben a két „A”, azaz az akvizíció és az automatizáció kulcsfontoságú lesz a bankoknál és pénzügyi közvetítőknél is. Jelentős növekedést csak úgy lehet majd megvalósítani, ha mindkét fél rendelkezésére áll egy integrált értékesítői és ügyviteli rendszer, amely szabályozza a működést, támogatja az értékesítést, a digitális feldolgozást és a kommunikációt. A kereskedelmi bankok külső értékesítést végző ügynökhálózatai azonban jelenleg még mindig azt a 10-15 éves, papír alapú technológiát használják, amit a biztosítói szektor alkuszi hálózata egy évtizede már digitális platformra helyezett, a bankok csak most kezdenek újra alternatív külső értékesítési partnerhálózatot fejleszteni a növekedés érdekében. Ma már megszűnt a 2000-es évek elején a banki világot jellemző optimista tulajdonosi attitűd, és lejárt a végtelennek tűnő fejlesztési források ideje, az „okos növekedés” a jelszó, azaz a megújulás nem járhat nagy költségekkel. Ebben a helyzetben a harmadik feles értékesítési rendszerek kiépítése lesz az egyik fő sikertényező.

A biztosítóknál már bevált

A biztosítási szektorban mára 18 társaság termékeit képviselve 200 biztosításközvetítő, 1,6 millió szerződéssel 10 milliárd forintos állományt épített fel az SK Trend Kft.. Ami talán ennél is fontosabb üzenet a bankszektor számára, hogy a 200 biztosításközvetítő cég mögött 5.000 üzletkötő áll, akik napi rendszerességgel használnak egy olyan programot, amely évi 250.000 új szerződés olajozott megkötését teszi lehetővé. A teljes magyarországi egyéni CASCO-állomány 60%-a már ebben a rendszerben készült el.

A rendszert létrehozó SK Trend Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Kerekes Zoltán szerint a pénzügyi szektornak a saját hajánál fogva kell magát egy magasabb üzleti sebességbe emelnie. A piacvezető technológiai integrátor vezetője úgy véli, hogy az alternatív értékesítés robbanásszerű fejlesztésére a biztosítók rendszeréhez hasonló felhőalapú, stabil és kontrollált értékesítési platform a megoldás. Ebben már folyamatosan nyomon követhető lesz az értékesítők teljesítménye is, és részletes teljesítményértékelések, és előrejelzések is kinyerhetők lesznek a rendszerből. Az alternatív csatornák teljesítménye jobban befolyásolható és előrejelezhető lesz, mint a fiókhálózaté, a telemarketingé, vagy az online csatornáké. Kerekes Zoltán szerint a rendszer 2016. októberétől már rendelkezésre áll, két bankban javában zajlik a bevezetési folyamat.

kerekeszoltan

A legolcsóbb értékesítési csatorna

Az SK Trend új banki rendszerébe kerülő termékek azonnal megjelennek 5000 értékesítőnél, és a rendszer a keresztértékesítést is támogatja. A meglévő értékesítők online regisztrálásával, pontosan nyilván tarthatók, szakmai képzésük könnyebb lesz, az E-learning modulon keresztül gyorsan és olcsón oktathatók és vizsgáztathatók, így az MNB felügyeleti igényeit is messzemenően kielégíti a rendszer. A hitelközvetítőknek is hasznos, mert automatikusan hozzájutnak az elérhető teljes termék portfólióhoz.

A szoftver első verziójába azokat a tömegtermékeket integrálják, amelyek egyszerű folyamatokon keresztül kalkulálhatók, ajánlhatók, kockázati szempontól előszűrhetők és leszerződhetők, valamint digitálisan feldolgozhatók: a jelzáloghitel, a személyi kölcsön, a lakástakarékpénztár, a lakossági számlanyitás és a hitelkártya. Az ügyvezető szerint 2020-ra a teljes harmadik feles új ügylet állomány fele már a rendszeren keresztül bonyolódik majd. A hazai fejlesztésű rendszer nemzetközileg is egyedülálló, így a jövőben akár más piacokon is sikerre is számíthat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés