Connect with us

technokrata

Új királya van a kompakt fényképezőknek

Dotkom

Új királya van a kompakt fényképezőknek

A Sony bemutatta a Cyber-shot RX termékcsalád legújabb tagját.

A mai napon a Sony bemutatta a híres Cyber-shot RX100 termékcsalád legújabb csúcsmodelljét, az RX100 V kompakt fényképezőgépet (DSC-RX100M5). A gyors, fáziseltoláson alapuló hibrid AF rendszerrel felszerelt RX100 V a piacon jelenleg leggyorsabbnak számító 0,05 másodperces élességállítási idővel, valamint 315 AF ponttal rendelkezik, amely lefedi a képmező közel 65 százalékát. A fényképezőgép sorozatfelvételi képességét is továbbfejlesztették: a RX100 V 24 képkocka/másodperc sebességre képes (ez a kompakt gépek között a világ leggyorsabbjának számít) teljes, 20.1 megapixeles (becsült effektív pixelszám) felbontásban összesen 150 képfelvételig, a megfelelő autofókusz és automata expozíciós beállítások mellett.

A Sony RX100 V-ben megtalálható a legújabb fejlesztésű, 1.0 típusú, rétegzett áramkörös Exmor RS CMOS szenzor DRAM chippel párosítva és egy ZEISS Vario-Sonnar T* 24-70 mm ekv. gyújtótávolságú, F1.8 – 2.8 fényerejű zoomoptika. Mindemellett a fényképezőgép fejlett képfeldolgozó processzorral rendelkezik, melyet a Front End” LSI segédprocesszor tesz igazán hatékonnyá, hiszen hozzájárul a gyorsabb adatkiolvasáshoz, az átmeneti tároló kibővítéséhez és az optimális képminőséghez különösen magas ISO érzékenység esetén. A fényképezőgéppel többek között 4K videókat készíthetünk teljes pixel-kiolvasással pixel binning nélkül, valamint szuper slow-motion mozgóképeket- akár 1000 képkocka/másodperc képfrissítéssel.

rx100v_front_back_black

Gyors képérzékelés, még gyorsabb felvétel

A Sony RX100 szériában elsőként a legújabb RX100 V modellben található meg a gyors fáziseltoláson alapuló hibrid AF rendszer, amely egyesíti a fáziseltolásos és kontrasztalapú autofókusz előnyeit, ezáltal a fényképezőgép 0.05 másodperces élességállítási időre képes. A hihetetlen sebesség és a képmező 65 százalékát lefedő, 315 dedikált pontos AF rendszer biztosítja, hogy a kiszámíthatatlanul mozgó témákról is gyors és precíz felvételek készülhessenek.

Mindemellett az eszköz tartalmaz egy “Front End” LSI segédprocesszort, amely hatékonyan működik együtt a BIONZ X™ képfeldolgozó processzorral a gyorsabb adatfolyam elérése érdekében. A két jelfeldolgozó egység és a fejlett AF rendszer 24 képkocka/másodperc sorozatfelvételi sebességet tesz lehetővé teljes, 20.1 megapixeles (becsült effektív pixelszám) felbontásban- 150 képfelvételig iv, AF és automata expozíciós beállítások mellett. Ebben a gyors sorozatfelvételi üzemmódban a kereső elsötétedési ideje minimális, így a nagyszerű pillanatok az események sűrűjében, szinte azonnal megörökíthetőek. A sorozatfelvétel akár csendes üzemmódban is elérhető, ekkor az exponáló hangjelzés nélkül működik.

Az RX100 V új fókusz üzemmóddal is bővült (AF-A), amely automatikus váltást tesz lehetővé a folyamatos és egyszeri AF módok között. A felhasználók manuálisan is kiválaszthatják, hogy a képkereső képernyőjén megjelenjenek-e a folyamatos AF és fázisérzékelős AF területek, mialatt véglegesítik a felvételt.

Az RX100 V-ben található egy rendkívül gyors, rázkódás elleni elektronikus zárszerkezet is (1/32000 másodpercig léptethető), amely minimalizálja a gyorsan mozgó tárgyak esetén gyakran előforduló “rolling shutter” effektus okozta hatást. A gyors zárszerkezet segítségével a fényképezőgép tűéles, kristálytiszta képeket készít – széles blendenyílás mellett – akár EV19 fényerőig. A széles blendenyílás és a gyors zárszerkezet segítségével fotózhatunk oly módon, hogy az objektum éles, a háttér viszont elmosódott legyen akár a legszélsőségesebb fényviszonyok között is.

Újdonság az RX100 V-ben, hogy a felhasználók a kezdeti nagyítás mértéke mellett kiválaszthatják, hogy a nagyítás a fókuszpontra vagy a kijelző közepére essen.

rx100v_front_left

Profi filmkészítési funkciók

A kompakt méretű RX100 V mozgókép funkciói a legigényesebb felhasználók igényeit is maximálisan kielégítik.

A 4K felbontású videók esetén gyors és pontos fókuszkövetésre van szükség, amelyről az RX100 V fáziseltoláson alapuló hibrid AF rendszere és fáziseltolásos AF szenzorai gondoskodnak. Felhasználók számára többféle beállítási lehetőségeket kínál az eszköz menürendszere, ahol az AF meghajtási sebessége és követési érzékenysége is igény szerint állítható.

A 4K videofelvételek az új RX100 V esetében teljes pixel-kiolvasással és pixel binning nélkül történnek, ezáltal minimálisra szorul a színcsíkok megjelenése (Moiré-effektus) és a pixelezettség, így a legapróbb részletek is kivehetőek. Ezek a magas minőségű felvételek XAVC S formátumban készülnek, amelyek elérhetik akár a 100 Mbps bitrátát is 4K felbontás, valamint az 50 Mbps bitrátát Full HD felbontás esetén.

Mindemellett az RX100 V olyan további, a professzionális felhasználáshoz elengedhetetlen funkciókat kínál, mint a különböző képprofilok, S-Log2 /S-Gamut színprofilok, vagy a 100p Full HD üzemmód.  A kész 4K filmekből tetszőleges képkockákat menthetünk el 8 megapixeles állóképként, amely Full HD felbontás esetén 2 megapixelre korlátozódik.

Az RX100 V-tel az RX100 IV modellnél kétszer hosszabb, akár a normál felvételeknél 40x lassabb videókat készíthet. A hosszabb időtartam lehetővé teszi, hogy a nagy sebességű, akciódús felvételeken a legapróbb részletek is megfelelő felbontásban és tisztasággal jelenjenek meg.

A felvétel képfrissítése 25 és 50 képkocka/mp között mozog a visszajátszás során, míg felvételkor 250, 500 és 1000 képkocka/mp-es lassított mozgókép is készíthető, igazodva ezzel az optimális sebességhez mozgó tárgyak esetén. A felvételt indító gomb kétállású, kiválaszthatjuk, hogy a gomb megnyomása előtti vagy utáni tartalmat akarjuk-e rögzíteni.

 

Elérhetőség

Az új Sony Cyber-shot RX100 V (DSC-RX100M5) kompakt fényképezőgép és az MPK-URX100A vízálló tok novembertől kapható Európában.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Kütyük

Megdöbbentő karácsonyi ajándékok

2020. december 4. péntek
TAG Heuer Monaco

SmartWatch

Új Monaco karórákat mutat be a Tag Heuer

2020. december 1. kedd
Casio G-Shock Dragon Ball Z karóra

SmartWatch

Különleges karácsonyi nyereményjátékot indított a Casio

2020. november 29. vasárnap
XPLORA okosóra

SmartWatch

Mindig karnyújtásnyira, mindig biztonságban:

2020. november 26. csütörtök
Huawei Mate 40 Pro
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin