Connect with us

Hirdetés

technokrata

7 egyszerű dolog, amivel gyors marad a számítógéped!

Dotkom

7 egyszerű dolog, amivel gyors marad a számítógéped!

Gyakorta előfordul, hogy a számítógéped már nem úgy működik ahogyan kellene. Mostani írásunkban összeszedtünk 7 olyan tippet, amiket ha betartasz, mindig egy gyors, jól működő PC-t használhatsz a mindennapok során:

 

 

422493-best-cloud-storage-solutions1. Bánj csínján a tárhellyel

Legyen szó akár Windows-ról, akár OS X-ről vagy épp egy Linux disztribúcióról, egyik rendszer sem szereti, ha folyamatosan tárhelyhiánnyal kell küzdenie. Nemcsak az új frissítések letöltése, de a rendszerfolyamatok működése okán is javasolt néhány gigabájtnyi szabad helyet fenntartani. Legyen szó akár az otthoni, akár a céges eszközödről, ne tarts minden felesleges dolgot magán a készüléken, inkább mentsd ki egy külső merevlemezre, vagy épp a felhőbe. Ez utóbbi abból a szempontból is kifejezetten hasznos, hogy bárhonnan elérheted, így akár az okostelefonodról is megnyithatod a szükséges dokumentumot úgy, hogy az nem foglal helyet magán a készüléken. A Rendszergizda blogon már korábban is foglalkoztunk a felhő előnyeivel, így ide kattintva elolvashatsz 5+1 indokot, hogy miért érdemes ott tárolnod az adataid.

unappy-1910

2. Töröld le a felesleges alkalmazásokat

Ha nem egy szűz Windowst telepítesz fel a gépedre, hanem egy laptopot vagy egy új, neves gyártótól származó asztali PC-t vásárolsz, nagy eséllyel találkozol valamilyen előretelepített alkalmazással. Ezeket a köznyelvben bloatware-nek nevezzük, ami bár eredetileg rosszul megírt programokat jelentett, mára sokkal inkább a kéretlen alkalmazásokat értjük alatta. Sajnos szinte minden esetben úgy tervezik őket, hogy a háttérben futva próbálják meg rávenni a felhasználót a teljes értékű verzió megvásárlására. Ez amellett, hogy igencsak idegesítő, még a gépet is terheli, ezért ha egy mód van rá, töröld őket.

laptop-security-540x334

3. Ügyelj a biztonságra

Régen elmúlt már az az időszak, hogy egy számítógépes vírus látványosan tette tönkre a számítógépet. Manapság inkább a háttérben tevékenykednek a kártevők, amelyeket így maximum a számítógép látványos lassulása okán lehet észrevenni. Bár az ingyenes szoftverek gyakran nem nyújtanak megfelelő védelmet, ha mégsem óhajtasz fizetni a szoftverért, akkor válaszd például az Avast megoldását. Jobban jársz azonban egy összetett védelmi rendszerrel, amely nemcsak a vírusírtásra képes, de aktív tűzfallal rendelkezik, illetve akár az online bankkártyás vásárlások során is megfelelő biztonságot nyújt. Ilyen például a Kaspersky Internet Security, az Eset Smart Security és a Panda Internet Security is.

4. Tartsd rendben a rendszered

Amennyiben rendszeresen böngészel az interneten és gyakran használod a szoftvereid, illetve töltesz le újakat, biztosan teli van már felesleges fájlokkal a géped. Ez nemcsak a helyet foglalja, de gyakran alaposan be is lassítja a számítógépet. Erre jó megoldás lehet egy olyan ingyenes karbantartószoftver mint a CCleaner, amely nemcsak a felesleges fájloktól szabadít meg, de a Registryben lévő hibás bejegyzéseket is kitörli. Ha egy programot le szeretnél törölni, akkor pedig választ a Revo Uninstallert, ami a Windows beépített szoftverénél nagyobb alapossággal távolítja el az alkalmazás maradványait.

5. Rakd fel a frissítéseket

Vírusirtó ide vagy oda, a leggyakrabban egy biztonsági hiba miatt tudnak bejutni a kártevők a rendszerbe. Ezért – még ha olykor idegesítő is – ne kapcsold ki a Windows Update automatikus frissítés lehetőségét, hiszen ennek a segítségével mindig települni tudnak a szükséges, hibajavításokat tartalmazó csomagok.

download1 (1)

6. Nézd meg, hogy mit töltesz le

Igazán kecsegtető lehet, ha az interneten böngészve ráakadsz egy szoftver ingyenes(nek tűnő) verziójára, amivel úgy gondolod pénzt takaríthatsz meg. A nem hivatalos helyről származó programok, nem ritkán tört programok azonban biztonsági kockázatot jelentenek, hiszen ha a fejlesztő nem is helyezett el bennük kártékony kódot (amire egyébként igen nagy esély van), aligha lesznek a jövőben frissíthetőek. Ez pedig súlyos biztonsági rést jelent.

7.  Használj biztonságos levelezőrendszert

Amellett, hogy a vírusirtó már alapesetben gondoskodik az e-mailek előszűréséről, kiemelten fontos, hogy megbízható levelezőprogramot használj, amely megfelelően csoportosítja a beérkező leveleket. Így elkerülhető, hogy egy olyan spam-re kattints, amiben vírusos vagy adathalász tartalom van.

(A cikk eredetileg a Rendszergizda blogon jelent meg, a szerző saját írása.)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés