Connect with us

Hirdetés

technokrata

Súlyos betegségek kutatásában segít az Apple

Dotkom

Súlyos betegségek kutatásában segít az Apple

Óriási sikernek bizonyult a ResearchKit, így most bemutatták a CareKit-tet.

Tavaly mutatta be az Apple a ResearchKit-et, amelynek segítségével bárki hozzájárulhat az orvostudományi kutatásokhoz. A kaliforniai gyártó óriásit húzott ezzel, hiszen több tízezren csatlakoztak a programhoz, már az első 24 órában. Így például a Parkinson-kór kutatásához minden korábbinál nagyobb mintabázist gyűjtöttek össze.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-181

Mindezzel a kaliforniai gyártó szerint jelentősen meggyorsítható egy-egy betegség gyógymódjának a megtalálása, hiszen az iPhone-okba épített szenzorok folyamatosan figyelik a felhasználó viselkedését, így a kutatók hamar felderíthetik a betegség első tüneteit és világossá válhat számukra, hogyan viselkedik egy-egy súlyos kór a kezdeti időszakban. Ezeket az adatokat pedig arra használhatják, hogy még azelőtt elkezdhessék kezelni a beteget, hogy az bármi súlyosat észrevenne magán és így nagyobb eséllyel őrizheti meg az életminőségét vagy győzheti le a betegségét.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-197

A ResearchKit sikerén felbuzdulva így az Apple a mai napon bemutatta a CareKit-tet, illetve annak első alkalmazását, amellyel a Parkinson-kórban szenvedőknek segítenek. Az alkalmazást több intézmény is használja majd  (természetesen az Egyesült Államokban) így távolról is tudnak segíteni a betegeknek és egyéni kezelésekkel segíthetik őket.  A CareKit áprilistól lesz elérhető, a nyiltforrású keretrendszerben pedig lehetősége lesz a felhasználónak, hogy csak annak adja meg a bizalmas egészségügyi adatait, akiben igazán megbízik.

Kép forrása: The Verge



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés