Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megtalálták az eddigi legélhetőbb bolygót!

Dotkom

Megtalálták az eddigi legélhetőbb bolygót!

Két új bolygó került a csillagászok érdeklődési körébe, az egyik igencsak élhetőnek tűnik!

Hatalmas felfedezést tett egy csillagokat kutató csoport. Kettő új bolygót találtak, melyek minden eddiginél lakhatóbbak. Az egyik egy 39 fényévnyire a Földtől található kőzettel borított égitest, a másik pedig a Naprendszer külső peremén helyezkedik el.

gj1132b

A GJ 1132b katalógusjelű bolygó, ami a Tejútrendszer szélén fellelhető, mérete körülbelül a Földdel egyenlő nagyságú. A kutatók szerint az eddig ismert égitestek közül itt alakulhatott ki legnagyobb eséllyel élet. Az is segíti a tanulmányozást hogy nagyon közel van és mérete is megfelelően kicsi. Nagysága csak 16%-al nagyobb a lakóhelyünkként szolgáló bolygóénál, ám egy törpecsillag körül kering, melynél ötször nagyobb a mi Napunk. A felszíni hőmérséklete 260 Celsius-fok körül becsülik a szakemberek, ami a víz folyékony halmazállapotában történő megmaradását nem teszi lehetővé, ellenben baktériumok és hasonló, alapvető létformák élhetnek rajta.

Drake Deming szerint, aki a Marylandi Egyetem csillagásza, a GJ 1132b a legfontosabb bolygó, amit eddig valaha találtak. A kutató elmondta azt is, hogy sokkal lakhatóbb, nem annyira kietlen, mint az ismert égitestek. Jó esélyt látnak az idegen létformák felfedezésére.

new planet

A másik bolygó a legtávolabbi égitest, amit felfedeztek. A kisbolygó a V774104 nevet kapta a csillagászoktól. Átmérője nagyjából 500-1000 kilométer, és a Napunktól 14,5 milliárd kilométerre van. Azért, hogy tisztában legyünk milyen elképesztően nagy távolság ez, említsük meg, hogy a Föld-Nap távolsága “csak” 149 millió kilométer. Tehát látszik, hogy milyen felfoghatatlanul sokat kéne utazni ahhoz, hogy eljussunk a felszínéhez.

Forrás: index.hu



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés