Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az IBM bemutatta az x86-alapú szerverek új alternatíváját

Dotkom

Az IBM bemutatta az x86-alapú szerverek új alternatíváját

Az IBM új rendszercsaládot jelentett be, amelynek tagjai nagy mennyiségű számítási adatot is gyorsabban, a hasonló kategóriájú, Intel Xeon v3 processzoros rendszerekhez képest közel 20 százalékkal kedvezőbb ár–teljesítmény arány mellett képesek feldolgozni. A termékcsalád így a zárt, olcsó tömegszervereket alkalmazó adatközpontok kedvezőbb alternatíváját kínálja.

A szervezetek többségénél jelenleg használt általános célú szerverek zárt processzortechnológián alapulnak, amelyek képességeit a big data, valamint a felhő- és mobiltechnológiák egyre inkább próbára teszik. Ezzel szemben az IBM olyan új, adatközpontú megközelítést alkalmaz rendszerei tervezésekor, amely az OpenPOWER Foundation építőelemein alapul. Az OpenPOWER Foundation 2013 végén alakult, és a kezdetben 5 alapítót számláló összefogás hamarosan 59 tagúra bővült. E tagok folyamatosan együttműködve azon dolgoznak, hogy az IBM POWER processzor nyílt architektúráját az ipari innováció szolgálatába állítsák.

Az új IBM Power S824L szerverek IBM POWER8 processzorokkal, a világ első, kifejezetten a Big Data-terhelések feldolgozására optimalizált mikroprocesszorával érkeznek. Az új rendszerek szoros integrációban egyesítik az IBM és a többi OpenPOWER-tag technológiát, köztük az NVIDIA GPU-gyorsítási megoldását, így például lehetővé teszik a bankok számára a kockázatok jobb elemzését, az energiavállalatok számára az olajtartalékok pontosabb feltérképezését, a tudósok számára pedig a betegségek gyógymódjainak gyorsabb megtalálását.

Az OpenPOWER hardver- és szoftverspecifikációján alapuló Power S824L rendszerek lehetővé teszik, hogy az ügyfelek a nagy adatmennyiséget használó feladatokat a POWER8 processzoron futtassák, a számításigényes Big Data-terheléseket pedig kihelyezzék a több millió adatszámítás párhuzamos futtatására és a számításigényes alkalmazások jelentős gyorsítására tervezett GPU-gyorsítókra.

A Power Systems rendszerek GPU-gyorsításának kihasználásához az IBM a BLU Acceleration nevű technológiával optimalizálja a big data kezelésére szolgáló nagyvállalati alkalmazásait, többek között az IBM DB2 adatbázisszoftvert is. Továbbá az IBM dolgozik a széles körben használt és a GPU-gyorsítást kiaknázó bioinformatikai, védelmi, pénzügyi, molekuláris dinamikai és időjárás-modellezési alkalmazások – például a SOAP3, a NAMD, a GROMACS, az FFTW függvénytár és a Quantum Espresso – POWER processzorokon futó verziójának optimalizálásán is.

Az IBM Power Systems rendszerek a jövőben tartalmazni fogják az NVIDIA NVLink technológiát is, amely lehetővé teszi a PCI Express felületet megkerülő adatcserét a processzor és a GPU egységek között. Így az NVIDIA grafikus gyorsítói a teljes sávszélességet kihasználva érhetik el az IBM POWER processzorok memóriáját, gyorsítva így számtalan nagyvállalati alkalmazás működését. A technológiát tartalmazó rendszerek várhatóan 2016-tól lesznek kaphatók.

Bővül a POWER8 portfólió

A GPU-gyorsítást alkalmazó Power S824L rendszeren kívül az IBM POWER8 processzoros Power Systems-portfóliója és az azt kiegészítő megoldások köre a következőkkel is bővül:

IBM Data Engine for NoSQL: A több OpenPOWER-tag – így a Redis Labs, a Canonical, az Altera és az IBM – innovációit egyesítő megoldással jelentősen csökkenthető a NoSQL-adattárak telepítésének költsége. A megoldás egyesíti a Redis Labs szoftvereit, a Canonical Ubuntu Linux operációs rendszerét, az Altera FPGA egységeit, valamint az IBM egyedi, CAPI használatára felkészített Power System S822L rendszerét az IBM FlashSystem 840 tárolóival. A szerverkonszolidáció egyszerűen megoldható: a megfelelő méretezésű NoSQL-tárolók kialakításához 24 Intel-alapú szerver helyett csupán egyetlen POWER8-szerverre van szükség. A kisebb helyet foglaló és kevesebb energiát fogyasztó megoldás többféleképpen is hozzájárul az infrastrukturális költségek csökkentéséhez. Az ügyfelek új lehetőségeket aknázhatnak ki, és nagyobb NoSQL-tárolókat alakíthatnak ki a fiókonkénti 40 TB-os Flash-tárhely kihasználásával.

IBM Data Engine for Analytics – Power Systems Edition: A skálázható POWER8-rendszerek és az IBM Flash-alapú rugalmas tárolótechnológiáját és Platform Computing szoftverét ötvöző új elemzőberendezés az x86-alapú szerverekhez szükséges tárolási infrastruktúra harmadával is beéri.

Power Enterprise rendszerek: Az iparág leggyorsabb processzormagjait és a legjobb teljesítményt nyújtó felső kategóriás szerverchipjeit használó új Power Enterprise rendszerek az áprilisban bemutatott POWER8-alapú méretezhető szervereket kiegészítve, a vállalati adatok és számítási környezetek igényeihez tervezett és optimalizált megoldást nyújtanak. Az új Power E870 és Power E880 rendszerek a legnagyobb teljesítményű nyolcprocesszoros rendszerek, amelyek akár rendszerenként 1000 virtuális gép üzemeltetésére is képesek. A 32, 40 vagy 48 processzormagot és akár számítási csomópontonként 4 TB-ot biztosító rendszereket hatékony moduláris megoldások kialakításához és a zökkenőmentes növekedés támogatásához tervezték: az összesen több mint 1500 szál futtatására képes, 192 processzormagot és 16 TB memóriát tartalmazó maximális kiépítés az ipar legtöbb nagy adatmennyiséget kezelő és kritikus fontosságú alkalmazását képes kiszolgálni. Az AIX, IBM i és Linux operációs rendszerek futtatására képes új Power Enterprise rendszerekkel az ügyfelek magabiztosan alakíthatnak ki megfelelő számítási környezetet a legszámításigényesebb, kritikus alkalmazásokhoz is.

Power Enterprise Pool megoldások: A privát, nyilvános és hibrid felhőinfrastruktúrák számára stabil alapot kínáló Enterprise Pool megoldások extrém mértékű rugalmasságot és a terhelés, valamint az infrastruktúra változásaira adott azonnali reakciót kínálnak. E megoldásokkal az ügyfelek számára a POWER8-környezetre való átállás előnyeiként lehetővé válik az erőforrások rendszerek közötti, a terhelési igényeknek megfelelő átcsoportosítása, és így a rendszerek rendelkezésre állásának biztosítása, a hatékonyság növelése, valamint a befektetések védelme.

A várhatóan október 31-től elérhető új IBM Power rendszerek és megoldások különböző konfigurációkban és szolgáltatásokkal lesznek megvásárolhatók.

Finanszírozási lehetőségek

Az IBM Global Financing kitűnő lehetőségeket nyújt a legújabb IBM-technológiák és -megoldások finanszírozásához. A kínált lehetőségek között szerepelni fognak: a Power S824L szerverek 0%-os finanszírozása, a személyre szabott finanszírozási megoldások és az új Power-alapú nagyvállalati szerverekre történő átállását támogató programok is.

Az IBM Global Financing a világ legnagyobb informatikai finanszírozási leányvállalata, amely segíti a hitelképes ügyfeleket vállalkozásuk átformálásában. Az IBM rugalmas fizetési konstrukciói a teljes megoldás finanszírozásával gyorsítják az átalakítást szolgáló projektek megvalósítását – legyen szó az IBM vagy más cégek termékeinek és szolgáltatásainak megvásárlásáról. Az IBM IT-finanszírozási szakemberei az elmúlt 33 évben több mint 60 országban járultak hozzá ügyfeleink növekedéséhez.

Az IBM Power Systems rendszerekről: http://www.ibm.com/systems/power/announcement.html

Az OpenPOWER Foundationről: www.openpowerfoundation.org



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés