Connect with us

technokrata

Ünnepel az Apple: Ma 30 éves a Macintosh

Dotkom

Ünnepel az Apple: Ma 30 éves a Macintosh

30 évvel ezelőtt mutatkozott be az Apple egyik legnagyobb dobása, a Macintosh.

Repül az idő. 30 évvel ezelőtt, 1984 január 24-én mutatta be Steve Jobs a Macintosh-t, a Mac-ek pedig azóta világsikert futottak be. Az eredeti készülék fejlesztése már 1979-ben megindult, a cél pedig egy kompakt, mindenki számára könnyedén használható eszköz kifejlesztése volt. Sok évnyi kemény munka után végül megszületett a Macintosh 128K ami egy monitorral egybeépített számítógép volt, 9″-es, 512×342 pixeles felbontású monitorával pedig akkor a kategória élvonalát képviselte. 1984-ben egyetlen példányért mai árfolyamon számolva több mint 1 millió forintot kellene fizetni.

Sajnos nem alakult minden úgy ahogy várták. Mivel Jobs a tökéletességre törekedett, ezért igazán csöndes gépet akart, ami azt jelentette, hogy komolyabb terhelés alatt bizony megsültek a belső komponensek. A magas ár és a problémák miatt így fél év után már alig néhány tízezerre csökkent a havi eladott mennyiség. Ennek ellenére igencsak fontos a modell, több mára már híressé vált momentum is kötődik hozzá:

Mivel Steve Jobsnak nagyon tetszett a Mac beszédszintetizátora, ezért a bemutatót úgy szervezte, hogy az eszköz saját magát mutassa be. Az ikonikussá vált prezentációról készült felvétel hosszú ideig eltűntként volt nyilvántartva, ám nemrégiben sikeresen felkerült a YouTube-ra, így most mi is megtekinthetjük:

Szintén óriási sikert aratott az 1984-es Super Bowl-ra készített reklámfilm, melyben az átlagos felhasználót igazi zombiként, az IBM-et pedig a nagy testvérként ábrázolták és ami rettentő sok ellenszenvet váltott ki a cégen belül. A merőben új elképzelés ugyanis egyáltalán nem nyerte el a vezetőség tetszését, ez a fajta stílus szerintük nem illett az Apple-höz. A Riddley Scott által rendezett reklám azóta világhírűvé vált, talán nem telik el úgy év, hogy valamilyen okból ne emlékeznének meg róla.

Az Apple a neves alkalomra egy külön weboldalt is létrehozott, itt mindenki megtekintheti az eddigi modelleket, illetve megoszthatja a céggel, hogy ő mikor vásárolta meg az első Mac-jét. Emellett készült egy reklámfilm is, melyben hírességek mondják el, hogy miként volt hatással az ő életükre az Apple nagy dobásának szellemisége.

Boldog születésnapot Macintosh!Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Kütyük

Megdöbbentő karácsonyi ajándékok

2020. december 4. péntek
TAG Heuer Monaco

SmartWatch

Új Monaco karórákat mutat be a Tag Heuer

2020. december 1. kedd
Casio G-Shock Dragon Ball Z karóra

SmartWatch

Különleges karácsonyi nyereményjátékot indított a Casio

2020. november 29. vasárnap
XPLORA okosóra

SmartWatch

Mindig karnyújtásnyira, mindig biztonságban:

2020. november 26. csütörtök
Huawei Mate 40 Pro
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin