Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kibertámadások ellen védekezik a kormány

Dotkom

Kibertámadások ellen védekezik a kormány

A kibertámadások ellen egy kormányzati szervet hoznak létre.

Az elmúlt néhány év során átalakult az országok felé irányított támadások típusa. Míg korábban elég volt tankokkal, vagy repülőgépekkel védeni az országhatárokat, most a támadok olyan eszközzel próbálkoznak ami mindenhol ott van: a számítógépünkkel. A kormány most létrehozott jogszabálya értelmében a jövőben sokkal szigorúbban ellenőrzik majd a hivatali rendszereket.

Nem ez az első ilyen

Egy egységes nemzeti kiberbiztonsági stratégia létrehozása nem most merült fel, a történet egészen 2001-ig, a Budapest Konvencióig nyúl vissza. Az aláíró országok itt egyeztek meg abban, hogy a jövőben minden, a támadásokkal kapcsolatos információt illetve kártékony kódot megosztanak egymás között. Az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy volt értelme a törekvésnek, hiszen a tagok sok eset kapcsán tudták egymást segíteni.

secworld-cybercrime5

Az éterben zajlik a háború

Az utóbbi időkben sorra olyan támadásokról adtak hírt a nemzetközi médiumok, melyek nem valós csatatéren, hanem a virtuális harctéren zajlottak. A legutóbbi ilyen eset egy évvel ezelőtt történt mikor is oroszországi hekkerek lebénították Észtország informatikai rendszerét. De nem mehetünk el szó nélkül a Stuxnet mellett sem, ez volt az a rendszer, amelyet az Egyesült Amerikai Államok és Izrael fejlesztett, kifejezetten az iráni atomprogram feltérképezésére, majd teljes megsemmisítésére. A műveletbe hiba csúszott, és a kémprogram elárasztotta az egész internetet, valószínű, hogy több ipari telephely szerverén ott tanyázik.

cyber_hackers201

Itthon is volt rá példa

A Stuxnethez hasonló kémprogramokat már itthon is fedeztek fel kutatók, legutóbb a BME-s Crsysys Lab gárdája talált ilyen programokat. A Gauss vagy a Duqu kifejezetten magyarországi célpontokat támadott, sikerrel. Ez a csapat volt az, aki néhány héttel ezelőtt sikeresen lefülelte, majd a Nemzeti Biztonsági Felügyelettel közösen el is csípte a Teamspyt. Ezt a kémprogramot már 9 éve, azaz 2004 óta használhatták különböző internetes bűncselekmények elkövetésére.

Cyberwar

Kell az ellenőrzés

Az sajnos nem újdonság, hogy a magyar informatikai infrastruktúra eddig meglehetősen könnyen támadható volt, szakemberek korábban bebizonyították, hogy egy képzett csapatnak elég néhány óra ahhoz, bedöntsék a hazai infrastruktúrát. Ezt a 2009-es Digitális Mohács-nak elnevezett virtuális forgatókönyvvel szemléltették. A most elfogadott törvény az ilyen támadások megelőzését szolgálja, a jövőben kötelezően átvizsgálják majd az állami és önkormányzati szervek elektronikus információs rendszerét. Valószínű, hogy amit találnak, az nem ad majd túl sok okot az örömre, mivel a hivatalok legtöbbször meglehetősen elavult számítógépekkel és szoftverekkel dolgoznak, ami nagy veszélynek teszi ki a rajtuk tárolt adatokat.

cyber

A most elfogadott törvényt gyakorlatilag minden hivatalos helyen alkalmazni kell, a Köztársasági Elnöki Hivatalától kezdve egésszen a Magyar Honvédségig. Ellenőrzésre kötelezik azokat a cégeket is, amik a hivatalokkal kapcsolatban állnak, ám ez sok problémát von maga után. Újbuda például a Google felhő szolgáltatásába menti az adatait, vagyis elviekben a Google is ellenőrzés alá kerülhet.

Air Force Cyber Command online for future operations

A legfontosabb a megelőzés

A törvény leginkább a megelőzést szolgálja, ehhez a  PreDeCo-elvet kell majd követni, mely szerint első a megelőzés, második a felismerés, majd csak ez után következik az elhárítás. Ennek érdekében létrehozásra kerül majd  egy  kormányzati eseménykezelő központ amely a éjjel-nappal felügyeli az ország veszélyeztetett infrastruktúráit. Ez a védekező mechanizmus mára a világ több pontján is elterjedt, hivatalosan CERT-nek nevezik, (számítógépes veszélyelhárító csapat) amely baj esetén azonnal igyekszik elhárítani a problémát.  Mivel veszélyhelyzet esetén a hadseregé a főszerep, így valószínű, hogy a kormányzati központ mellé létrehoznak majd egy katonait is, ezzel még inkább növelve az ország biztonságát.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés