Connect with us

Hirdetés

technokrata

Továbbra is a víz az úr!

Dotkom

Továbbra is a víz az úr!

Megújuló informatikai hálózat a Fővárosi Vízműveknél.

A Fővárosi Vízművek a Cisco eszközeinek segítségével olyan optikai hálózatot épített ki termelésirányító rendszeréhez, amely a következő 25-30 évben költséghatékonyabbá teszi a zavartalan vízellátás biztosítását, és a technológiaváltás eredményeként a további fejlesztéseket is megkönnyíti. Ez a Cisco hálózati eszközeivel kialakított SCADA-over-IP megoldás nemzetközi összehasonlításban is példaértékűnek számít.

A Budapest és a környező települések vízellátását biztosító Fővárosi Vízművek életében az irányítástechnika negyedszázados hagyományokra tekint vissza, a cég Szentendrei- és Csepel-szigeten működő kútjait és szivattyúit a budapesti központtal összekapcsoló rézkábelt 25 éve fektették le. Ez az infrastruktúra, beleértve a soros kommunikációt és a távvezérlésre szolgáló PLC (Programmable Logic Controller, azaz programozható logikai vezérlő) eszközöket is, mára elavulttá vált, ami a rendelkezésre álló sávszélesség szűkösségében és az adatkommunikáció megbízhatatlanságában is megmutatkozott. Időszerűvé vált a hálózatfejlesztés, amely technológiaváltást feltételezett.

water-pipe

Technológiaváltás a termelésirányításban

Miután a Fővárosi Vízművek az optikai kábelezést választotta hálózatfejlesztéséhez, a TCP/IP protokoll alkalmazása mellett tette le voksát. Az előkészítés következő szakaszában a víziközmű-szolgáltató azt vizsgálta, hogy a piacon elérhető, korszerű PLC-eszközök közül melyek támogatják ezt a technológiát, majd a pályáztatás eredményeként az amerikai Allen-Bradley PLC termékcsaládja mellett döntött, amelyhez a Cisco kínált megfelelő hálózati eszközöket. A Cisco és az Allen-Bradley közötti partneri együttműködés garantálja a technológiák és az eszközök kompatibilitását. A Fővárosi Vízművek a Cisco magyar leányvállalatánál felállított tesztlaborban, különböző eseteket szimulálva, például a fizikai kapcsolatot több ponton is megszakítva ellenőrizte az eszközök működését, és az adatkommunikáció zavartalanságát, valamint a hibatűrést a hálózatban. Az optikai hálózat nagyobb sávszélessége mellett az IP hálózat az eszközök távoli menedzselését, a szoftverek frissítését, cseréjét is lehetővé teszi. További előny, hogy a biztonságtechnikai berendezések, kamerák, beléptető és riasztórendszerek is a hálózatra kapcsolhatók, így többek között a kutak fizikai védelme is magasabb szintre emelhető.

water-footprint

SCADA-over-IP

A termelésirányítást megvalósító SCADA hálózat megújításához a Fővárosi Vízművek 130 kilométer kiterjedésű optikai hálózati infrastruktúrát épít északi és déli vízbázisa, valamint budapesti főközpontjai között. A vállalat optikai hálózata kialakítását tekintve duplikált, a kutakról és gépházakból érkező jelek három budapesti főközpontba érkeznek, amelyek Cisco hálózati eszközökön, redundáns kapcsolatokon keresztül kommunikálnak egymással. A Fővárosi Vízművek a Cisco szakembereivel közösen olyan hálózati eszközöket választott ki, amelyek ipari környezetbe telepíthetők, így önmagukban is nagyobb megbízhatóságot adnak, de a hálózat fontos csomópontjain maguk az eszközök is redundáns módon kerülnek elhelyezésre.  A gerinchálózatot a Cisco Metro Ethernet 3400-as termékcsaládjából alakítják ki a szakemberek, a kutakba, ahol az eszközök intenzív párabehatásnak és hőmérséklet-ingadozásnak vannak kitéve, a Cisco Industrial Ethernet 3000 kapcsolóit telepítik, amelyek extrém körülmények között is megbízhatóan működnek. Az eszközök konfigurálását, ellenőrzését és távoli felügyeletét a CiscoWorks LMS (LAN management Solution) modulja biztosítja.

A SCADA rendszerek korán elterjedtek az iparban és a közműveknél, így ezek a hálózatok ma még jellemzően soros kommunikációt használnak, ezért a TCP/IP alapú SCADA hálózat technológiai értelemben nagy előrelépést jelent, és nemzetközi összehasonlításban is újdonságszámba megy.

Cisco

Hálózat hosszú távra

A Fővárosi Vízművek víztermelésének 70 százalékát a Szentendrei-szigeten működő kutak adják, itt a munkálatok 2012-ben fejeződtek be. A Csepel-szigeten, ahol a víztisztítómű is található, 2013–2014-ben folytatódik a hálózatépítés. A Fővárosi Vízművek közel 150 éves történetében mindig is hosszú távra tervezett, így az új SCADA hálózat is a jövőnek épül: az optikai gerinc esetében 20–30 éves élettartammal számol a szolgáltató. A vízellátást monitorozó mérőeszközök szintén a SCADA hálózatba küldik az adatokat. A Fővárosi Vízművek így a jövőben egységes képet, folyamatos és részletes rálátást nyerhet a víztermelésről és -ellátásról, ami könnyebbé teszi a kritikus közműszolgáltatás megbízható, biztonságos működtetését, valamint az optimalizálás, a fenntarthatóság és a hibamegelőzés, a költséghatékonyság lehetőségeit is megnöveli.

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés