Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egy francia riporter belógott a Foxconn gyárába

Dotkom

Egy francia riporter belógott a Foxconn gyárába

És amit tapasztalt: Úgy élnek az iPhone 5 gyártósorainál dolgozók, mint az állatok.

A France 2-n futó Envoyé Spécial riportere (itthon talán a Napló lenne a megfelelője) beszivárgott a Foxconn gyárába, méghozzá abba a részlegbe, ahol az iPhone 5-öt gyártják. Ez az a részleg, ahonnan az elmúlt hónapokban a legtöbb panasz jött és a dolgozók tiltakozásuk jelenként még a sztrájktól se riadtak vissza. Mint tudni lehet, szemben a korábbi iPhone-okkal, az ötödik generációs modellt nagyon nehéz pontosan és precízen összeszerelni, néhány tizedmilliméter lehet csak az eltérés. Az Apple és a Foxconn pedig még korábban ígéretet tett arra, hogy javít a dolgozók munkahelyi körülményein, a kínai összeszerelő üzem vezetősége nem dolgoztatja halálra a dolgozókat és még fizetésemelést is kapnak.

foxconn 4

A francia műsor beszámol arról, hogy a frissen felhúzott munkásszállót már azelőtt elfoglalták az új dolgozók, hogy elkészültek volna vele. Az új épületekben még nincs se lift, se elektromosság, mint ahogy víz sincs. Nyilvánvalóan azért történhetett meg ez, mert az építők inkább a gyártósorok időben való elkészülésére összpontosítottak, semmint a munkások otthonára.  A Foxconn egyik vezetője a rejtett kamera előtt figyelmeztette a dolgozókat, hogy senki ne dugjon semmilyen elektromos eszközt a már meglévő konnektorokba, mert eddig már nyolc munkás halt meg a tűzben, amit a túlterhelt vezetékek miatt jött létre.

foxconn 3Ezen túlmenően a riporter találkozott olyan alulfizetett diákmunkásokkal, akik bár elérték a 16 éves kort, de azért kellett dolgozniuk, mert a korrupt iskolai ügyintézők tulajdonképpen megzsarolták őket, hogy ha nem veszik fel a munkát, akkor nem kapnak diplomát. Mindemellett, bár az általános dolgozók kaptak egy 60 ezer forintos fizetésemelést, de a vezetőség ezt a pénzt tulajdonképpen vissza is veszi, mivel ezzel egy időben megemelték a munkásszálló albérleti költségeit, de levonják a biztosítási költségeket és drágítottak az élelmiszerárakon is (a Foxconn akkora, hogy egy komplett város területével vetekszik, így a területén belül mindent el lehet intézni). Ha ez még nem lenne elég, a Foxconn számos díjköteles szolgáltatást tett kötelezővé a dolgozói számára, így például az 1500 forintnak megfelelő pszichológiai tesztet is, melynél ki szeretnék szűrni a szuicid hajlamú dolgozókat. Egy másik csoport pedig azt állította, hogy ma is havi 150 órát kell dolgozniuk túlórában a rendesen felül, miközben 90 napot dolgoznak egyhuzamban, mindenféle szabadság vagy hétvége nélkül.

foxconn 2

Az Envoyé Spéciál konklúziója szerint mindez azért történhetett meg, mert a Foxconn minden igényét ki akarja elégíteni az Apple-nek, így klépést akar tartani az iPhone 5 iránti keresletnek is. Ne felejtsük el, hogy Kínában csak az első hétvégén 2 millió iPhone 5 fogyott és tulajdonképpen minden eladott készülék egy szög a munkások koporsójába. A dolgozók frusztráltak, elgyötörtek. A munkaügyi felügyelet szerint pedig könnyen helyettesíthető bárki, van a helyükre jelentkező bőven a vidéki Kínából. Bár a Foxconn először még nem is tagadta a fentebb leírt állapotokat, az Apple igyekezett úgy beállítani az egészet, hogy minden változás a dolgozók érdekét, méltóságát képviseli és segít a biztonságos munkavégzésben:
„Az Apple elkötelezett a legmagasabb szintű társadalmi felelősség iránt a teljes ellátási láncban [vagyis a beszállítóktól kezdve]. Ragaszkodunk ahhoz, hogy az összes beszállítónk előnyben részesíti a dolgozóinak a biztonságos munkakörülményeit, méltósággal és tisztelettel kezeli őket és környezetbarát gyártási folyamatok során készülnek el a készülékeink.”

foxconn 1

Mindenki azt gondol, amit akar. A francia műsor egyébként elérhető az interneten is, a drámai rejtett kamerás felvételekért indítsa el a lent látható videókat.




Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés