Connect with us

Hirdetés

technokrata

A sok Facebook-ismerős sok stresszel jár

Dotkom

A sok Facebook-ismerős sok stresszel jár

Az ismerősök számának gyarapodásával együtt a Facebook-felhasználók stresszérzete is növekszik.

A skóciai Edinburghi Egyetem üzleti tanszékén dolgozó szakemberek tanulmánya szerint minél több baráti csoportja van egy felhasználónak, annál inkább növekszik annak a lehetősége, hogy online viselkedésével megbotránkoztat egyeseket. Az eredmények alapján leginkább a szülők vagy a főnökök ismerősnek jelölésével erősödik a szorongás mértéke. A szakemberek szerint a stressz döntően abból fakad, hogy a felhasználók olyan arcukat mutatják a portálon, amely elfogadhatatlannak bizonyulhat néhány ismerősük számára – például szitkozódnak, nemtörődömséget mutatnak a bejegyzéseikben, isznak vagy dohányoznak a képeiken. Az idősebb ismerősök megjelenésével csak erősödik a stressz, mivel az ő elvárásaik jelentősen különbözhetnek a fiatalabb barátok értékrendszerétől.

A felmérés több mint 300 Facebook-felhasználó bevonásával készült, akiknek átlagéletkora 21 év volt. Az eredmények alapján a felhasználók átlagosan hét különböző közösségi körből gyűjtik be az ismerőseiket, leggyakrabban a barátok közül.

A felhasználók mindössze egyharmada használja azt a Facebook-beállítást, amely révén szűrni lehet, hogy kik láthatják az illető bejegyzéseit és fotóit. “A Facebook egykoron hatalmas buli hely volt, ahol szabadon lehetett táncolni, inni, flörtölni a barátokkal – magyarázta Ben Marder, a tanulmány szerzője. – Amióta azonban Anyu, Apu és a Főnök is megjelentek a táncparketten, az egész sokkal inkább stresszes eseménnyé változott, tele szociális öngyilkosságot jelentő taposóaknákkal.”

Éppen ezért az emberek megpróbálják önmaguk “semlegesebb” verzióját mutatni a Facebookon, hogy eleget tegyenek valamennyi ismerősük elvárásainak, hiszen aggódnak amiatt, hogy egyesek netán rossz véleménnyel lesznek róluk – fejtette ki a szakember. (MTI)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés