Connect with us

technokrata

Itthon sem lesz álom többé az elektronikus levéltár

Dotkom

Itthon sem lesz álom többé az elektronikus levéltár

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. közbeszerzési eljárás keretében megállapodott a T-Systems Magyarország Zrt.-vel az informatikai fejlesztésről.

Mára már elkészült egy-egy számítógépes terem a konzorciumban – a NISZ-en kívül – részt vevő Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában és Budapest Főváros Levéltárában (BFL), továbbá egy világszínvonalú szkennert is üzembe állítottak a teljes mértékben európai uniós forrásra alapozó projekt keretében. Az elektronikus levéltári projektben ezután felépítik a szükséges infrastruktúrát, hogy a náluk található “információbázissal élni tudjanak”. Az elektronikus iratok archiválása komoly kihívást jelent majd, ugyanis fontos, hogy az iratok olvashatóak legyenek és megtartsák hitelességüket. Ezt a megyei levéltárakban is el kell majd érni.

Az iratok internetes közzétételéhez azokat digitalizálni kell, s ez 83 kilométernyi iratnál “óriási költség”, egyúttal szoftverek segítségével meg kell oldani az adatvédelmet is. A projekt célja a levéltárak hardver-szoftver alapinfrastruktúrájának megteremtése az elektronikus iratok szakszerű átvétele és megőrzése érdekében. Ennek során az Európában legelterjedtebb szoftvermegoldásokat alkalmazzák majd, ezzel Magyarország is kapcsolódik a nemzetközi levéltári együttműködési rendszerhez.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin