Connect with us

Hirdetés

technokrata

MacBookot a suliba!

Dotkom

MacBookot a suliba!

Oroszországban egy iskolai program keretében Apple notebookhoz jutnak az elsősök.

Moszkvai hivatalnokok ígéretet tettek arra, hogy valamennyi tanár és első osztályos Macbook Pro laptopokat kap legkésőbb a 2014-es tanév kezdetéig. Ám míg a gyerekek imádják az újdonságokat, a szülők nem lelkesednek ennyire az ötletért, szerintük drága és felesleges ilyen eszközök használata az iskolában.

Az ötlet nem újdonság, az első Macbookok még 2010-ben kerültek az elsősökhöz, ekkora 180 iskola diákja kaphatta meg őket. A program folytatódott 2011-ben is, ekkor már 1500 iskola biztosított az első osztályosok számára. Idén már nemcsak nekik, hanem a második osztályosoknak is jutottak gépek, így ők szeptember elsejétől kezdhették meg a használatukat. Az Apple számítógépei egy célt szolgálnak, mégpedig azt, hogy a fiatalok digitális környezetben tanulnak meg információkat, így a későbbiekben jobban bánnak majd a modern eszközökkel.

Hivatalnokok megerősítették, hogy ez a kampány a része az “Our New School” nevű programnak, melyet az egykori elnök, Dmitry Medvedev is támogatta, aki ismert Apple rajongó.

A moszkvai fejlesztési terv egyik része, hogy a moszkvai iskolákban 100 diákra legalább 17 gép jusson. A baj csak az, hogy nem egyenletes a MacBookok eloszlása. Egyes iskolákban mindenkinek jár, míg máshol több tanulónak kell egy gépen osztoznia.  Az eszközön előretelepítve megtalálhatóak matematikai illetve kreativitást és írást segítő programok is.

Van ugyanakkor egy probléma, mellyel minden valószínűség szerint nem számoltak a hivatal alkalmazottai.  Mivel ottani viszonylatban is meglehetősen drága eszközökről van szó, így a tanárok sokszor elmondják, hogy vigyázzanak rá a kis tanulók, mert ha összetörik a szüleiknek kell kifizetni. Ezáltal sok gyerek fél használni őket, hiszen a családjának nem lenne lehetősége az okozott kárt megtéríteni.

Szerencsére kis tanulás után a tanárok nagy része is könnyedén használatba tudta venni az Apple gépeket. Mint elmondták, minden rendben van az eszközökkel, csak az árukat sokallják. Mivel az összes előretelepített program kiválóan működik Windows alatt, véleményük szerint bőven elég lett volna csak egy közönséges, mezei notebookot megvásárolni,  a sokkalta erősebb MacBookok helyett. A szülők is ezen a véleményen vannak, sőt, volt aki odáig merészkedett, hogy egy ingyenes Linux disztribúcióval szerelt laptop is megfelelő lett volna.

Azt, hogy megérte-e a plusz pénzt a MacBookok garmadája, azt majd az idő eldönti, ám tény, hogy sok fiatal számára nyújthatnak majd komoly segítséget ezen termékek, így a jövőben jelentősen lecsökkenhet az országban az informatikai analfabéták száma.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés