Connect with us

technokrata

Foxconn: Nálunk nincs gyerekmunka!

Dotkom

Foxconn: Nálunk nincs gyerekmunka!

Nem igaz az a kínai sajtóban megjelent hír, amely szerint a tajvani Foxconn a nála gyakorlaton lévő diákokat gyártósori munkára kényszeríti kínai gyáraiban.

A cég azt követően szólalt meg, hogy csütörtökön több kínai újság és internetes hírportál is arról cikkezett: az iPhone 5 szeptemberre várható debütálása előtt a munkaerő-hiánnyal küszködő Foxconn kelet-kínai gyárában telefonok és USB-kábelek összerakására kötelezte a helyi szakiskolák gyakornokait. A tajvani cég az amerikai Fair Labor Association munkajogi szervezet nemrég megejtett vizsgálatát is idézi, amelynek során semmilyen hasonló visszaélést nem találtak.
A többi között az amerikai Apple-nek beszállító vállalat egy pénteki közleményében közölte, a gyáraiban gyakorlatot végző diákok bármikor kérhetik a program felfüggesztését, szabadon elhagyhatják a létesítményeket. A csütörtöki lapok azt állították, hogy Huajan (Huai’an) város legtöbb szakképző iskolájának diákjait – köztük pénzügyi ismereteket vagy nyelveket tanulókat is – a Foxconn gyárába küldtek az oktatási intézmények, hogy azok kötelező jelleggel ott végezzék szakmai gyakorlatukat. A gyárban való munka jó útja a vállalati kultúra megismerésének, s a diákok csak jobban értékelik majd jövendő munkahelyeiket egy ilyen élmény után – nyilatkozta a China Daily napilapnak az egyik egyetem tanára. A diákok havonta 1.550 jüant (56 ezer forint) kaptak munkájukért, s ha nem végeztek napi adagjukkal, túlórázniuk kellett.

A pénteki kínai lapok szerint az iskolákat a helyi kormányzat kötelezte arra, hogy munkaerőt küldjenek a Foxconn gyárába, ezzel is segítve a céget, amely nagymértékben hozzájárul a helyi bruttó hazai termék növekedéséhez. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin