Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az amerikai bíróság kimondta: Másolt a Samsung

Dotkom

Az amerikai bíróság kimondta: Másolt a Samsung

A Samsungot 1,05 milliárd dollár kártérítésre kötelezték.

A bíróság ítélete kimondta, hogy a Samsung bűnös az Apple elleni szabadalmi perben, így ezzel véget ért egy hosszú ideje tartó csatározás. Bár az Apple eredetileg 2,5 milliárd dollárt követel, végül 1,05 milliárdot ítéltek meg számára a riválisától. Bűnösnek találták a Samsungot abban a tekintetben, hogy az jogtalanul használta az amerikai piacon kapható 4G-s okostelefonjaiban az Apple által levédett szoftveres megoldásokat. Ilyenek például a menüben végrehajtható ujjmozdulatokat biztosító megoldások, vagy akár a menürendszer ikonjainak megjelenésére irányuló szabadalmak. Bár a koreai gyártó is megvádolta szabadalom sértéssel a felperest, eredetileg 422 millió dollárt követelve, az amerikai bíróság a Samsung érvelését nem látta bizonyítottnak, így nekik semmilyen kártérítést nem ítélt meg.

Vélhetően nem marad ennyiben az ügy, a BBC-nek adott nyilatkozatában a Samsung kijelentette, hogy mindenképpen fellebbezni fognak az ítélet ellen. Vészterv is készült arra az esetre, ha ez nem lenne sikeres, ekkor a fellebbviteli bíróság elé viszik az ügyet.

A döntés nemcsak a koreai gyártó számára jelent komoly problémát, hanem a Google számára is, hiszen androidos rendszerű készülékek miatt pattant ki az egész csata. Ha a Samsungnak nem sikerül megváltoztatnia a döntést, az valószínűleg az egész Androidra kihatással lesz, hiszen az Apple eredeti célja az volt, hogy ellehetetlenítse a Google-t. Ám mivel az ingyenesen hozzáférhetővé teszi az Android forráskódját, így bárki fejleszthet a saját készülékére ilyen szoftvert, így nincs belőle bevétele, ezáltal gyakorlatilag támadhatatlan.

Mindkét gyártó vezetője kommentálta a hírt. Tim Cook szerint a nyereség egy “hangos és egyértelmű üzenet, hogy nem szabad lopni”. Emellett megköszönte a nehéz munkát az ügyben résztvevőknek. A Samsung elnök-vezérigazgatója már nem volt ennyire örömittas, szerinte ez egy komoly veszteség az amerikai piac számára.

Az ügy érdekessége, hogy míg a tárgyalóasztaloknál egymás torkának ugrott a két vállalat a szabadalmak miatt, addig komoly, és gyümölcsöző kapcsolat van köztük az alkatrészgyártás területén. Az Apple ugyanis a Samsung legnagyobb alkatrész-felvásárló vállalata, tőlük veszik többek között az eszközeikben található képernyők, memóriachipek és processzorok egy jelentős részét is.

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés