Connect with us

Hirdetés

technokrata

Romániában bevezetik az elektronikus receptet

Dotkom

Romániában bevezetik az elektronikus receptet

Keleti szomszédunknál júliustól bevezetik az elektronikus receptet, amelynek célja hatékonyabbá és gazdaságosabbá tenni az egészségügyi rendszer működését.

Július 1-jétől kísérleti jelleggel próbálják ki az elektronikus vényt, és ha egy hónap alatt nem tapasztalnak komolyabb rendellenességet, akkor augusztustól már kötelezővé válik használata az orvosok és a gyógyszerészek számára. A szekelyhon.ro romániai magyar portál szerint az elektronikus recept bevezetése lehetővé teszi, hogy hatékonyabban felügyeljék az egészségügy költségeit, miután a nemzetközi hitelezők és a román kormány is elismerte, hogy túl nagy a pazarlás az egészségügyben.

Az elektronikus receptet az orvos írja fel, akárcsak a hagyományosat, a beteg kap róla egy másolatot, amivel elmegy a gyógyszertárba, ahol a számítógépes rendszeren keresztül elérhető elektronikus recept alapján megkapja a számára felírt gyógyszert. A szakemberek szerint ezzel a korszerű megoldással elkerülhető, hogy egy beteg tévedésből ellentétes hatóanyagú orvosságot kapjon, hiszen a névre szóló elektronikus recepten szerepel minden olyan készítmény, amelyet a betegnek felírtak.

Romániában előfordul az is, hogy a kedvezményes vagy ingyenes gyógyszerre jogosult személyek mások számára is kiváltanak készítményt, a szakemberek szerint az elektronikus recept bevezetése után ezek a visszaélések már kiszűrhetők.Eredetileg június 1-jétől kellett volna bevezetni az új rendszert, de elhalasztották egy hónappal, miután a gyógyszerészek és az orvosok számára nem volt biztosítva valamennyi infrastrukturális feltétel, de az érintettek felkészítése is elmaradt.

Hargita megyében például mintegy háromszáz orvos és száz gyógyszerész számára tartanak felkészítőt júniusban. A megyében a gyógyszerkibocsátásban érintett orvosi rendelők és gyógyszertárak mindegyike rendelkezik internetkapcsolattal, de az orvosoknak be kell szerezniük egy nyomtatót, a gyógyszertáraknak pedig egy speciális jelolvasót. (MTI)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés