Connect with us

technokrata

Olimpiai Játékok amerikai módra, avagy vírust küldtek Iránra

Dotkom

Olimpiai Játékok amerikai módra, avagy vírust küldtek Iránra

Az FBI nyomozást indított annak megállapítására, ki szivárogtatta ki a sajtónak azt az információt, hogy az Egyesült Államok titokban kibernetikai támadást hajtott végre Irán nukleáris létesítményei ellen.

A The New York Times a múlt héten írt arról, hogy az amerikaiak kibernetikai szabotázsakciót hajtottak végre, amely magában foglalta a Stuxnet komputerféreg bevetését. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által irányított műveletben az Idahói Nemzeti Laboratórium, az izraeli kormány, valamint több amerikai szolgálat vett részt.

A The Wall Street Journal forrásai szerint az Olimpiai Játékok fedőnevű műveletnek része volt a drónokkal és kibernetikai eszközökkel végrehajtott kémkedés is. Az először a The New York Timesban megjelent információk a lap egyik munkatársának, David Sangernek hamarosan megjelenő könyvéből származtak. A FBI abban az ügyben is nyomoz, miként válhatott köztudomásúvá, hogy májusban egy kettős ügynök akadályozta meg az al-Kaida jemeni ágának újabb merényletkísérletét. Mint az a sajtón keresztül ismertté vált, a terrorszervezet, amelynek egyik szimpatizánsa 2009 karácsonyán eredménytelenül próbált meg az alsónadrágjába rejtett pokolgéppel felrobbantani egy Seattle-be tartó utasszállító repülőgépet, nemrégiben egy tökéletesített robbanószerkezetet hozott létre.

A terv egy beépített embernek köszönhetően fulladt kudarcba. Robert Mueller, az FBI igazgatója elrendelte, hogy derítsék ki az információ kiszivárgásának körülményeit. Az AP hírügynökség, amely először számolt be az esetről, az állította, hogy a kormány kérésére napokig késleltette az információ közlését. John McCain és Saxby Chambliss republikánus szenátor kedden felszólította Barack Obama amerikai elnököt, hogy indíttasson vizsgálatot a kiszivárogtatások ügyében. McCain, aki 2008-ban a Republikánus Párt elnökjelöltje volt, úgy fogalmazott, hogy a sajtóhoz eljuttatott információk Obama “újraválasztási ambíciót szolgálják a nemzetbiztonság rovására”.

A Fehér Ház szóvivője kedden cáfolta, hogy az információkat szándékosan szivárogtatták volna ki. Sanger, a The New York Times cikkének szerzője szintén úgy nyilatkozott, hogy a könyvében szereplő információkat önálló kutatómunkával gyűjtötte össze, és azokat nem az elnöki hivataltól kapta.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök

Kütyük

Vicces és hasznos kütyük

2021. február 3. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin