Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyobb bevétele mellett is csökkent a nyeresége a Magyar Telekomnak

Dotkom

Nagyobb bevétele mellett is csökkent a nyeresége a Magyar Telekomnak

Mindezt a részvényesek is megérezték, köszönhetően a magasabb nyereségadónak és az alacsonyabb EBITDA-nak.

A bevételek 2,9%-kal 142,5 milliárd forintról 146,6 milliárd forintra nőttek 2012. első negyedévben. Az energia viszonteladásból származó bevételek jelentős hozzájárulása ellensúlyozni tudta a vezetékes és mobil hangalapú bevételek csökkenését. Emellett a növekvő TV, mobil internet és rendszer Integrációs/IT bevételek, valamint az okostelefonok növekvő eladásának köszönhetően megemelkedett készülékértékesítési bevételek is hozzájárultak a magasabb bevételekhez. A forint gyengülésének kedvező hatása volt a nemzetközi leányvállalatok forintban számolt bevételeire (a forint átlagosan 8,6%-kal gyengült a macedón dénárhoz képest és 8,4%-kal az euróhoz képest 2012 első negyedévében 2011 azonos időszakához képest).

Az EBITDA 3,1%-kal 53,2 milliárd forintról 51,6 milliárd forintra mérséklődött, az EBITDA ráta 35,2%-ot ért el. A működéshez kapcsolódó, azaz a vizsgálattal kapcsolatos költségek és elhatárolások, a végkielégítéssel kapcsolatos költségek, valamint a telekom adó nélkül számolt EBITDA 5,5%-kal 61,5 milliárd forintról 58,1 milliárd forintra csökkent. A működéshez kapcsolódó EBITDA ráta 39,6% volt 2012 első negyedévében, míg 2011 azonos időszakában 43,1%. Az EBITDA ráta csökkenésének oka, hogy nő az alacsony jövedelmezőségű energia viszonteladás aránya, valamint 2011. első negyedévében 1,4 milliárd forintos nyereség képződött magyarországi ingatlanértékesítésből.A nyereségadó 2011. első negyedévről 2012. első negyedévre 26,5%-kal nőtt az alacsonyabb adózás előtti eredmény ellenére. A növekedés oka a magyarországi adójogszabályok változása, amely visszavonta a korábban bevezetett társasági adókulcs 19%-ról 10%-ra való csökkentését 500 millió forintos éves adóalap után. Ennek megfelelően számos halasztott adó egyenleget 2012. első negyedévben 19%-os adókulccsal számoltunk el, szemben a 2011 első negyedévében alkalmazott 10%-os adókulccsal.

A Társaság részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 15,2 milliárd forintról 13,0 milliárd forintra esett. A csökkenés oka az alacsonyabb EBITDA és a magasabb nyereségadó volt, amit részben ellensúlyozott a nettó pénzügyi költségek csökkenése.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow 22,3 milliárd forinttal 44,6 milliárd forintról 22.3 milliárd forintra esett. A csökkenés oka elsősorban a működőtőke részét képező kötelezettségek mérséklődése, amely az SEC-vel és DOJ-val kötött egyezségek alapján fizetendő 20,7 milliárd forint kifizetésének, valamint a 2012. első negyedévben elnyert frekvencia licenszdíjához kapcsolódó ÁFA befizetésének eredménye. A magasabb kamatláb és növekvő eladósodottsági szint miatt emelkedő fizetett kamatok is hozzájárultak a csökkenéshez.

A beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba (CAPEX) 11,5 milliárd forinttal 12,3 milliárd forintról 23,8 milliárd forintra nőtt 2012. első negyedévében a 900MHz-es frekvenciasávért kifizetett 10,9 milliárd forintos licenszdíj miatt. A CAPEX teljes összegéből a Magyarország szegmensre 20,8 milliárd forint (a fent említett licenszdíjjal együtt), a T-Systems szegmensre 0,7 milliárd forint jutott, míg Macedóniában 1,4 milliárd forintot, Montenegróban pedig 0,9 milliárd forintot fordítottak beruházásokra.

A szabad cash flow (az üzleti tevékenységből és az egyéb pénzügyi eszközök beszerzésével / eladásával korrigált befektetési tevékenységből származó cash flow összege) 42,2 milliárd forinttal a 2011. első negyedévi 27,0 milliárd forintról 2012. első negyedévben -15,2 milliárd forintra csökkent. Az egyezség alapján fizetett összegen és a spektrum licensz díjon kívül a beruházási szállítóknak történő tavaly első negyedévhez képest magasabb kifizetések is csökkentették 2012. első negyedévében a cash flow-t. A tavaly első negyedévi cash flow-t az ingatlanértékesítésből származó bevétel is segítette.

A nettó adósságállomány a 2011. március végi 270,5 milliárd forintról 2012. március végére 283,6 milliárd forintra nőtt. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 2012. március végén 33,6% volt.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató így nyilatkozott: Az első negyedéves eredmények ígéretes trendeket mutatnak a kiskereskedelmi piacon az ügyfélszámaink és piaci részesedéseink tekintetében egyaránt. A népszerű Hoppá csomagunknak, az összekapcsolt ajánlatainknak, valamint az energia viszonteladói szolgáltatásunknak köszönhetően vezetékes hangügyfeleink lemorzsolódása az elmúlt évben a felére csökkent. Az áram és földgáz szolgáltatási helyek száma nagy ütemben nő, hiszen egyre több ügyfelünk veszi igénybe az energiaszolgáltatásokra nyújtott kedvezményeinket. Ennek megfelelően energiaszolgáltatásból származó bevételeink is gyorsan emelkednek. A vezetékes szélessávú, valamint TV előfizetőink köre is jó ütemben nő az összekapcsolt szolgáltatásainknak köszönhetően, így mára vezetékes ügyfeleink több mint fele dupla vagy tripla csomagra fizet elő. A mobil piacon is kedvező folyamatokat tapasztaltunk; az elmúlt évben az ügyfélkörünk és a piaci részesedésünk egyaránt növekedett. A növekvő előfizetői számoknak, az év elején végrehajtott áremelésnek és az energia viszonteladói szolgáltatásunknak köszönhetően a T-Hungary szegmens első negyedévi bevételei 3%-kal emelkedtek. A T-System szegmens teljesítményét ismét erősítették a növekvő RI/IT bevételek, míg a nemzetközi leányvállalataink eredményét a forint gyengülése javította. A bevételi struktúránk változása azonban kedvezőtlenül hat a marginunkra, amit csak részben tudnak ellensúlyozni költséggazdálkodási intézkedéseink. Mindezek, valamint a múlt év eredményére kedvezően ható ingatlan eladás miatt a működéshez kapcsolódó EBITDA 6%-kal csökkent a bevételeink 3%-os emelkedése ellenére.”

A Magyar Telekom 2012. első negyedévi eredményeiről részletesen a társaság honlapján (www.telekom.hu/befektetoknek) és a Budapesti Értéktőzsde honlapján (www.bet.hu) olvashat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés