Connect with us

technokrata

Megkezdődött az illegális szoftver- és filmkereskedés miatt indult per

Dotkom

Megkezdődött az illegális szoftver- és filmkereskedés miatt indult per

Megkezdődött kedden annak a 28 embernek a pere, akik a vádirat szerint szerzői jogokat sértettek meg azzal, hogy illegálisan töltöttek le és árusítottak az interneten szoftvereket, zenei anyagokat és filmeket. Az ügyet a Balassagyarmati Törvényszék tárgyalja, de az első tárgyalást a Fővárosi Törvényszék épületében tartották.

A vád szerint a vádlottak egy része bűnszervezetben követte el 2006 és 2009 között a bűncselekményeket, amelyekkel összességében több milliárd forint kárt okoztak a több mint ezer sértettnek. Az ügyet emiatt kiemelt jelentőségűvé nyilvánították. A tárgyalás eredetileg a Fővárosi Törvényszékhez került volna, ám az ügyet az év elején az Országos Bírói Hivatal elnöke a Balassagyarmati Törvényszékre helyezte át. A keddi, első tárgyalást azért tartották mégis Budapesten, mert a nógrádi megyeszékhelyen nem volt megfelelő méretű tárgyalóterem és az ügy vádlottjainak is egyszerűbb volt az ország különböző pontjairól a fővárosba utazniuk – érvelt a tanácsvezető bíró a tárgyalás kezdetén.

Lászlóné Verebélyi Edina, a Balassagyarmati Törvényszék bírája hozzátette: a későbbiekben nem kell minden vádlottnak egyszerre megjelennie, így az eljárás további részében más-más helyszíneken tartják majd a tárgyalásokat. Az ügyész többórás vádbeszédében egyebek mellett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogok megsértésével, tiltott pornográf termékek birtoklásával és terjesztésével, pénzmosással, magánokirat- és közokirat-hamisítással, továbbá tiltott szerencsejáték szervezésével vádolta meg az ügy szereplőit.

A vádlottak olyan szervereket használtak, amelyeken keresztül fizetős SMS-ekkel, illegálisan, a jogtulajdonosok engedélye nélkül több ezer oldalt működtettek a jogvédett anyagok közzétételével. Egyebek mellett számítógépes szoftvereket, zenei anyagokat és filmeket árusítottak így, ám a bevételhez kapcsolódó jogdíjakat nem juttatták el a tulajdonosokhoz. A vádirat szerint a szerverek üzemeltetői szakértői hálózatot tartottak fenn, köztük igazságügyi szakértők és informatikusok is voltak. A szervezetnek rendőrségi kapcsolatai is voltak, amelyek révén a konkurenseket kiiktatták, illegális tevékenységüket pedig a hatóságok ellenőrzése nélkül folytathatták. Az ügyész szerint az illegálisan szerzett bevételeket a vádlottak fiktív cégek és számlák segítségével, részben ukrán strómanok bevonásával igyekeztek tisztára mosni.

Az elsőrendű vádlott védője a tárgyalást megelőzően az eljárás felfüggesztését kérte a törvényszéktől, egyebek mellett alkotmányellenességre, valamint illetékesség hiányára hivatkozva. A bíróság a kérést egy rövid szünet után elutasította. A keddi, első tárgyalási napon a tizedrendű és az őt követő vádlottak tehettek vallomást. Az informatikai feladatokat végző vádlottak ártatlannak mondták magukat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin