Connect with us

technokrata

Novell az autóiparban

Dotkom

Novell az autóiparban

A Novell megoldásai a Windows 7 átállásban, valamint az alkalmazások virtualizálásában is segítik az autóipari beszállítót.

A Novell megoldásait használja a számítógépek felügyeletére és egyéb kihívások teljesítésére az Alpine Electronics, a gépkocsikba szánt audioeszközöket, információs és kommunikációs készülékeket gyártó cég hazai leányvállalata. A vállalat a Novell ZENworks Endpoint Lifecycle Management csomagját vásárolta meg, amely minden, a vállalat számára ezen a téren szükséges komponenst tartalmaz, a frissítés- és konfigurációkezelő megoldásoktól kezdve az eszközleltáron át egészen az alkalmazás-virtualizációig. A bevezetési projekt 2011 tavaszán kezdődött, és a 2011-es év végén zárult le.

Meggyőző eredmények

„Az összes munkaállomásunkra telepítettük a megoldást, és az elvárásoknak megfelelően működik a rendszer: pontosan a mi előzetes elképzeléseink alapján, megfelelőképpen támogatja a munkánkat” – foglalta össze Molnár Zsolt, az Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft. informatikai csapatának vezetője. „Oktatásra nem volt szükség, a felhasználók számára csupán az változott, hogy az informatikai csapat sokkal gyorsabban tud reagálni a kliens oldalon felmerülő problémákra. Egyből át tudjuk venni a képernyőjüket, és azonnal tudjuk őket segíteni egy adott probléma felmerülésénél. Óriási előny, hogy drasztikusan csökkent az az idő, ami alatt munkaállomásokat tudunk installálni és kiadni felhasználóknak. Hasonlóképpen meg tudjuk oldani a különféle alkalmazások egyedi vagy nagy számú telepítését, akár távolról is” – tette hozzá a szakember.

Az Asset Management csomagból jelenleg a leltár modult használják az Alpine szakemberei. A további Asset Management funkciókat 2012-ben tervezik bevezetni, elsősorban a licencek megfelelő kezelése miatt. Emellett a Novell javítócsomag-felügyeleti megoldása (ZENworks Patch Management) segítségével tartanak naprakészen minden olyan szoftvert, például a Java és Adobe alkalmazásokat, amelyekre nem a Microsoft Windows Server Update Services rendszeren keresztül érkeznek a frissítések.

„A ZENworks esetében közvetett megtérüléssel számolhatunk: jelentős mennyiségű emberi erőforrást tudtunk vele kiváltani. A 12 fős IT csapatunkból korábban két-három ember folyamatosan azzal foglalkozott, hogy megfelelően tudja kezelni a munkaállomások és a felhasználók igényeit. Ma a ZENworks révén már mindössze egy ember kell ezen feladatok ellátására, és a felszabadult erőforrásokat pedig azokra a területekre koncentrálhatjuk, ahol nagyobb szükség van rájuk” – mondta el Molnár Zsolt.

Windows 7 átállás és alkalmazás-virtualizáció

A japán anyavállalat elvárásai között szerepel, hogy 2013 végéig az összes munkaállomás operációs rendszerét Windows 7-re kell cserélni. A hazai központban, ebben a hároméves átmeneti időszakban tehát olyan hibrid rendszert kell használniuk a szakembereknek, amelyben Windows XP és Windows 7 rendszert is üzemeltetnek.

„A ZENworks ebben a hibrid rendszerben is megfelelően működik, és a Windows 7-es célkitűzések megvalósításában is nagy használt látjuk. Az anyavállalat elvárásainak úgy teszünk eleget, hogy lecseréljük az egyébként is elöregedett gépparkot. Ez azt jelenti, hogy százas nagyságrendben vásároltunk új gépeket, amelyekre az operációs rendszert és az alkalmazásokat a ZENworks segítségével installáltuk. Számottevően meggyorsította a munkánkat, hogy a telepítéseket tömegesen tudtuk végrehajtani. Ami korábban napokat, heteket vett igénybe, azt most a Novell megoldásának köszönhetően egy-két nap alatt végre tudtuk hajtani” – összegezte Molnár Zsolt.

A Novell termékcsomagjának alkalmazás-virtualizációs terméke (ZENworks Application Virtualization) szintén jelentős terhet vett le az Alpine informatikai szakembereinek válláról. „Virtualizáltunk minden olyan alkalmazást, köztük az SAP megoldásunkat, ami túl sok komplikációt okozhatna az alap operációs rendszerben, például kompatibilitási problémák miatt – akár egymással, akár a hibrid rendszerünkkel. Ez az alternatíva nagyszerűen működik: az alkalmazás-virtualizáció révén az alkalmazásokkal kapcsolatban bármilyen feladat teljesítése, például kiegészítés vagy törlés sokkal egyszerűbbé vált a korábbi módszernél, amikor ténylegesen a munkaállomáson kellett ezeket végrehajtani” – fogalmazott Molnár Zsolt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin