Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új energiacímkék – Összhangban Európával

Dotkom

Új energiacímkék – Összhangban Európával

Új, egységes energiacímkét vezetett be az Európai Unió ez elektronikai termékekre

2011 végétől új energiacímkét kaptak az Európai Unióban forgalmazott háztartási gépek és tévékészülékek. Az új címkék átláthatóbbak, nyelvtől függetlenek és több információt tartalmaznak. Az LG mosógépei, hűtői és televíziói is új energiacímkét kapnak, amelyek igazolják, hogy a gyártó készülékei eleget tesznek a környezettudatos termékekkel szemben támasztott elvárásoknak.

1995-ben azért vezették be az energiacímkéket, hogy ezzel is segítsék a vásárlói döntést és információt szolgáltassanak az adott háztartási termék energiafogyasztásáról. A folyamatos technológiai fejlődés — új funkciók megjelenése és a régiek tökéletesítése mellett — azt hozta magával, hogy az évek múlásával az energiafelhasználás is egyre hatékonyabb lett. Az új szabályozásra így többek között azért volt szükség, mert a korábbi besorolás alapján a piacra kerülő új modellek kilencven százaléka már ‘A’ vagy annál magasabb energiaosztályba tartozik. Az eredeti besorolás csak háztartási gépekre (a mosógépekre, a mosogatógépekre, a hűtőszekrényekre és a bortároló készülékekre) vonatkozott, az új viszont már a tévékészülékekre is, illetve a szabályozást várhatóan a különböző légkondicionáló berendezésekre is kiterjesztik 2013-tól.

Mi mit jelent az új címkén?

A színkódolás tekintetében nincs változás a korábbiakhoz képest, vagyis továbbra is a sötétzöld jelenti a leginkább energiahatékony készüléket, a piros pedig ennek az ellenkezőjét.

Az energiaosztályokat nézve már történt változás. A korábbi, mára elavultnak számító besorolások három új kategóriával egészültek ki, az ’A+’, az ’A++’ és az ’A+++’-szal. Az új címkék eltérő jelentést hordoznak mosógépeknél és hűtőgépeknél. Előbbinél „+”-onként 10%-kal fogyasztanak kevesebbet egy ’A’ energiaosztályú készüléknél, utóbbinál egy „+” 20%-kal kisebb fogyasztást jelent. Ezek az értékek több tízezer forint megtakarítást jelenthetnek éves szinten.

A címkéken az energia-besoroláson kívül más hasznos információkat is találunk. A hűtők esetében a piktogramok tájékoztatást adnak a várható éves energiafogyasztásról, a hűtő és a fagyasztó tárolókapacitásáról, illetve a készülék zajkibocsátásáról, decibelben. A mosógépek esetében az éves energiafogyasztás és a vízfogyasztás 220 normál mosási ciklusra vonatkozik. A címkén szerepel továbbá a készülék centrifuga hatékonysági osztálya, töltőkapacitása (normál 60 vagy 40 fokos pamut program teljes terhelésen), illetve kétféle zajszint, mosási és centrifuga fázisban (normál, 60 fokos pamutprogramnál, teljes terhelésen).

A televíziókon ’A+’ jelzés jelöli a legenergiatakarékosabb készüléket. A piktogramokról megtudhatjuk az éves energiafogyasztást, a fogyasztást bekapcsolt állapotban, van-e ki/bekapcsoló gomb, illetve a képátlót centiméterben és hüvelykben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés