Connect with us

Hirdetés

technokrata

Legális pedomacizás a Facebookon

Dotkom

Legális pedomacizás a Facebookon

Gyermekeink tudatos közösségi médiahasználata egyre fontosabb.

Álljon itt egy tanulságos történet arról, hogyan kerülhetnek veszélybe kiskorú gyermekeink az internet és a megosztás átgondolatlan használatával.

Létezik ugyanis egy magyar nyelvű blog, mely nem csinál mást, mint nap mint nap kislányok fényképeit szedi le a közösségi hálóról, és ezeket névvel, Facebook és iwiw profil hivatkozásokkal teszi közzé. A blog magáról állítja: semmilyen pedofil tartalmat nem tesz közzé, hiszen ezek ruhás képek, és egyébként is a kislányok és a szüleik a hibásak azért, mert ezek felkerülnek a közösségi hálóra. Az, hogy ezzel minek teszik ki a gyermekeket és szüleiket a későbbiekben? Kit érdekel?

24 óra alatt több mint 80 bejelölés

Ágnes – nevezzük így őt – is így járt a napokban: a szomszédok jelezték neki, hogy tizenkét éves kislánya felkerült arra a bizonyos blogra, melyet követően a különféle kommentek mellett 24 óra alatt több mint nyolcvan férfi jelölte be a lányt a Facebookon. Fiatalabbak, idősebbek, családapák, üzletemberek… Hogy vajon miért? Mindenkinek a fantáziájára bízzuk. Vagy inkább mégsem…

Az amerikai szerveren lévő, anonim domain regisztrációval rendelkező blog szerkesztői saját bevallásuk szerint nem egy levelet kapnak szülőktől, kérve a fotók eltávolítását, ezeken az esetek többségében nevetnek. Rosszabb esetben közzéteszik a leveleket, merthogy szerintük bűnhődjenek a szülők, akik arra nevelik a gyereket, hogy közzé tegyenek magukról fotókat.

Nos, ha már bűnhődés, szeretnénk ezennel – magyar szerveren, saját névvel – közzétenni azon Facebookozók listáját, akik azon túl, hogy ilyen blogokat olvasgatnak, az internet névtelenségét és az amerikai szervert kihasználva kommentelnek, és vannak annyira intelligensek, kifinomultak és megfontoltak, hogy ezek után még be is jelölik a tizenéves lányt a Facebookon. Mindezt tesszük azért, hogy a többi szülő most jól körülnézzen a gyereke ismerősei között, levonja a tanulságokat és megtegye a megfelelő lépéseket.

Mit tehetünk azért, hogy ilyen ne forduljon elő velünk?

Először is fontos, hogy legyen az a Myvip, Iwiw, Hotdog, vagy Facebook, gyermekünkkel leüljünk és végigvegyük azt, hogy melyik közösségi hálón milyen képek vannak fent róla jelenleg. Érdemes a fürdőruhás és egyéb kirívóbb képeket eltávolítani, ezt követően pedig valamennyi oldalon érdemes a személyes biztonsági beállítások között beállítani, hogy a képeket, címet, telefonszámot, személyes adatokat csak az ismerősök láthassák. Fontos, hogy a jövőt illetően is felhívjuk a figyelmet az ilyen képek feltöltésének kerülésére, mert bármikor „becsúszhat” egy-két jó akaró ismerős is, akik elküldhetik a fotókat ilyen blogoknak.

Másrészről – mint hogy idegennel nem állunk szóba – hiába trendi a sok ismerős, fontos, hogy az idegenek visszajelölésétől óva intsük gyermekeinket. Ezzel ugyanis azon túl, hogy a beállítástól függően láthatóvá válnak a személyes adatok és képek, eggyel közelebb engedjük annak a lehetőségét, hogy felveszik a közvetlen kapcsolatot gyermekünkkel olyanok, akikkel nem feltétlenül látnánk szívesen másnap kézen fogva.

Ha már megtörtént a baj, akkor érdemes a rendőrségre, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság számára egy feljelentést írni: ha még nem is tudnak promt segítséget nyújtani az amerikai szerveren lévő site-tal kapcsolatban, akkor is legalább legyen nyoma az egésznek. Emellett érdemes azonnal megszüntetni a gyermekünk profilját és egy vadonatújat létrehozni annak érdekében, hogy a névtelen kapcsolatfelvevők számát minél inkább csökkentsük. Ehhez a legjobb, ha az új profilnál beállítjuk – már ahol ezt lehet, például a Facebookon – hogy még kereséskor se jelenjen meg senkinek az eredmények között gyermekünk neve, csak akkor, ha legalább egy közös ismerőssel rendelkezik az illető, aki gyermekünk nevére keres.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés