Connect with us

Hirdetés

technokrata

Diagnózis számítógéppel

Dotkom

Diagnózis számítógéppel

Egy számítógépes alkalmazás segíthet jelezni azokat az nüansznyi eltéréseket, amiket az orvos nem mindig vesz észre. És ez életet is menthet.

Az orvostudományban alkalmazott vizsgáló módszerek a fontos eltérések mellett rengeteg apró jelet is rögzítenek, melyeket még a gyakorlott szakorvos sem értékel, ám egy számítógépes alkalmazás felhívja ezekre a figyelmét. A komputeres diagnosztika a már eddig is rögzített vizsgálati adatokon alapszik. A múlt század kilencvenes éveiben került be a köztudatba a “turistaosztály-tünetcsoport”, melynek neve abból eredt, hogy a repülőgépek turistaosztályain utazó, szűk ülésekbe beszorított, sok órán keresztül, mozdulatlanul ülő utasok alsó végtagjaiban visszérgyulladás keletkezik, és a kialakuló véralvadék legtöbbször a gépből kiszállás közben tüdőembóliához vezet, esetleg hirtelen halált okoz.

Londonban több ilyen eset is előfordult, ezért az angol szakemberek régóta figyelnek azokra az előjelekre, melyek fölfedezésével és figyelembe vételével a végzetes rosszullét megelőzhető. Ezek jelentős része általánosan ismert, de most a Nottinghami Egyetem szívgyógyászai olyan számítógépes programot dolgoztak ki, mely a mindennapos EKG-görbék jellemzőinek figyelembe vételével megadja a visszeres komplikációk valószínűségét.

A kutatók az Egyesült Királyság 3,5 millió lakosának egy év alatt készített EKG-görbéjét értékelték új, számítógépes program segítségével. Csak olyanok EKG-felvételét táplálták be a
programba, akiknek korábban soha nem volt véralvadási panasza vagy embóliája. A számítógép kimutatta azokat az eltéréseket, melyek gyakrabban fordultak elő azoknál, akik később véralvadási betegség miatt orvoshoz kerültek. A munkacsoport azt reméli, hogy az ilyen betegeknél gyakoribb EKG-elváltozások útján nagyobb valószínűséggel kiszűrhetők azok, akiket fokozott óvatosságra kell inteni utazás előtt.

Amerikai kutatók Seeshan Syed vezetésével a Science Translational Medicine című folyóiratban írták le az orvosszemmel felismerhetetlen EKG-jeleket, melyek a veszélyesebb állapotban lévő, szívroham miatt kórházban ápolt betegeknél előfordulnak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés