Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fejleszteni kell a kiberhírszerzést

Dotkom

Fejleszteni kell a kiberhírszerzést

Fejleszteni kell a kiberhírszerzést az Egyesült Államoknak, hogy képes legyen előre jelezni és kivédeni a számítógépes rendszerek elleni támadásokat – állapította meg egy, a hónap folyamán megjelenő tanulmány.

A 16 amerikai felderítő szolgálatot tömörítő Nemzetbiztonsági és Hírszerzési Szövetség (INSA) jelentése felhívta a figyelmet a kifinomult kibertámadások számának drámai emelkedésére, valamint az általuk okozott károk jelentőségének növekedésére. A beszámoló szerint megnőtt az esélye annak, hogy egy-egy cég teljesen összeomlik egy támadás után. A tanulmány hozzátette, nem egyértelmű, hogy az üzleti világ felfogta-e ezt az eshetőséget.

Egyre többen aggódnak amiatt, hogy az Egyesült Államok nem képes kivédeni egy nagyobb kibertámadást, bár internetes kalózok, illetve nemzetállamok naponta milliószor próbálnak betörni a kormányzat és kulcsfontosságú vállalatok adatbankjaiba.

Az INSA hangsúlyozta, hogy mielőbb ki kellene alakítani egy átfogó stratégiát, mivel a jelenlegi elkülönült védekezés komoly kívánnivalókat hagy maga után, emellett további kutatásokra és a kormányzat, valamint a kulcscégek közötti hatékonyabb információ-megosztásra van szükség. A tanulmány szerint fejleszteni kell a kiberhírszerzést, hogy a tisztségviselők képesek legyenek felmérni és csökkenteni egy-egy támadás kockázatát.

A jelentés legfőbb követelései egybeesnek a Pentagon és a nemzetbiztonsági minisztérium tisztségviselői által szorgalmazott változtatásokkal. A kiberbiztonsággal kapcsolatos törvényeket sürgetők azonban eddig falakba ütköztek a kongresszusban.

A tanulmány rámutatott annak veszélyeire, hogy az Egyesült Államok más országokkal tervezteti és tartatja karban számítógépes technológiájának nagy részét. Így az esetleges ellenfeleknek könnyű dolguk van, ha be akarnak férkőzni a rendszerbe. “A jelenlegi helyzet legalább annyira veszélyes, mintha az Egyesült Államok a hidegháború alatt a Szovjetunióra bízta volna hidainak, elektromos hálózatainak, vagy egyéb infrastruktúrájának a megtervezését” – véli a Bush-kormányzat egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, Frances Townsend vezette INSA.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés