Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több milliárd forintot csalnak el a netes bűnözők

Dotkom

Több milliárd forintot csalnak el a netes bűnözők

Havonta több mint 25 ezer amerikai panaszkodik az internetes bűnözőkre, legalábbis tavaly átlagosan ennyi hívás érkezett az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) online csalásokra szakosodott részlegére.

A bejelentők között voltak, akik webáruházakból rendeltek, de a kifizetett áru sohasem érkezett meg, és olyanok is, akiknek a személyazonosságát lopták el. Másokat FBI ügynökként bemutatkozó csalók szedtek rá.

Az FBI 2010-es évről szóló jelentése szerint az áldozatok több százmillió dollárt veszítettek a netes visszaélések miatt. Ezek után pedig úgy tűnik, hogy a hacker fogalmát is újra kell értelmezni, mert ezekért a csalásokért nem az elszigetelten dolgozó, fiatal számítástechnikai zsenik felelősek, hanem jól szervezett bűnözői csoportok, amelyek a világ bármely területén lehetnek.

Az amerikai hatóságokat aggasztja, hogy ezek a bűnbandák Kelet-Európából, Ázsiából vagy más területekről dolgozhatnak, s így felelősségre vonásuk is nehezebb.

Az internetre szakosodott csalók a világhálót használó hétköznapi emberek jelszavaira, személyes adataira kíváncsiak. Az ilyen módon megszerzett értékes információ az online feketepiacon cserél gazdát. Ezek után – ha még nem jutottak elegendő információhoz – további személyes adatokért a közösségi oldalakat is átvizsgálják, vagy adathalász levelet küldenek a kiszemelt áldozatoknak.

” Elérkezett az idő, amikor az embereknek el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen és mennyi információt tesznek közzé a közösségi portálokon. Fel kell ismerniük személyes adataik értékét és nem szabad közölniük ezeket, ha nem szükséges” – mondta Jim Langevin demokrata párti képviselő, az amerikai kongresszus kiberbiztonsággal foglalkozó csoportjának társalapítója.

Szakértők szerint a netezők biztonsága az elővigyázatosság mellett azzal is fokozható, ha a böngészésre használt megbízható biztonsági szoftver van, és ezt rendszeresen frissítik.

Kerülni kell a pornóoldalakat, mert a statisztikák szerint azok gyakran tartalmaznak kártékony programokat. Nem szabad a levélszemetekben található ismeretlen hivatkozásokra kattintani, és senki se dőljön be a nyereménnyel, kihagyhatatlan ajánlatokkal kecsketető oldalaknak – javasolja Joris Evers, az McAfee biztonsági szoftvercég szóvivője.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés