Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több mérnökre és informatikusra lenne szükség itthon

Dotkom

Több mérnökre és informatikusra lenne szükség itthon

Sokkal több mérnökre, illetve informatikusra lenne szükség Magyarországon, derült ki a Jobinfo.hu Online Álláspiaci Riport 2011. első negyedévre vonatkozó adataiból.

Az elemzés arra is rámutatott, hogy a távmunka alkalmazása továbbra sem népszerű a hazai munkáltatók körében.

Habár a távmunka sok esetben kézenfekvő választásnak tűnhet, s akár jelentősen előremozdíthatná például a kismamák munkaerőpiacra történő visszakanyarodását, ez az egyik olyan álláskategória, melyben a legalacsonyabb az online álláshirdetések száma, többek közt ez derült ki a Jobinfo.hu Online Álláspiaci Riport 2011. első negyedéves adataiból. „A fő területeket vizsgálva az is egyértelműen látszik, hogy a legjobb alkupozícióban a műszaki, informatikai végzettséggel rendelkezők vannak mostanában. A kínált állások 23 százaléka e területen várja a megfelelő önéletrajzokat” – mondta Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásszemléző oldal vezetője. Ha a kínált konkrét pozíciókat nézzük, leginkább területi képviselőket és értékesítőket keresnek a munkaadók, ugyanakkor a top10 pozíció közül négy műszaki végzettséghez kötött állás. Utóbbi kategóriában leginkább a szoftverfejlesztőkért, a gépészmérnökökért, műszaki menedzserekért, valamint az informatikai rendszerek támogatását végző szakemberekért „versenyeznek” a munkáltatók.

Budapest-központú álláspiac

Az álláskínálati piacot terület szerint vizsgálva egyértelmű a Budapest-központúság, a betöltésre váró pozíciók mintegy 34 százaléka fővárosi, közel 50 százaléka pedig pest megyei munkavégzést jelölt meg helyszínként. „Pest megyét leszámítva a legtöbb nyitott állás – leginkább a hazánkban megtelepedett multiknak köszönhetően – Komárom-Esztergom, Fejér, valamint Győr-Moson-Sopron megyében található, ezért is lenne fontos növelni a munkaerő mobilitását” – mondta Kristók Balázs.

Kell a nyelv

A 2011 első negyedévében kínált pozíciók 53 százalékában várja el a munkáltató legalább egy idegen nyelv ismeretét. A konkrét nyelv tekintetében egyébkén igen változatos a kép, bár a dobogó nem okoz különösebb meglepetést. A Jobinfo.hu Álláspiaci Riport adatai szerint a kínált állások körében megkövetelt idegen nyelvek rangsorában az angol vezet, ezt követi a német, végül a francia. Ez utóbbi, illetve az egyéb nyelveknél jellemző, hogy mellettük az angol nyelv ismerete ugyancsak követelményként szerepel az álláshirdetésben. „Az adatokból az is megfigyelhető, hogy nagyon keresett a cseh, szlovák, lengyel, román, illetve orosz nyelv. Ez vélhetően annak is köszönhető, hogy Magyarországon számos regionális szolgáltató központ működik, melyek magyar munkaerővel oldják meg a közép-kelet-európai ügyfélhívások lekezelését” – mondta Kristók Balázs.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés