Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újra működik az OEP adatbázis

Dotkom

Újra működik az OEP adatbázis

Kijavították az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jogviszony-ellenőrzési rendszerének adatbázisában keletkezett hibát; az ellenőrzés ismét zavartalan – közölte az OEP csütörtök délután. Jóri András adatvédelmi biztos megállapítása szerint nem vesztek el adatok.

Közleményében az OEP emlékezetett arra, hogy egy informatikai probléma miatt hétfőtől kezdődően több beteg téves információt kapott jogviszonyáról. Így azoknak is “piros lámpát” mutathatott a rendszer, akiknek a  jogviszonya egyébként rendezett – olvasható a magyarorszag.hu kormányzati weboldalon.

Hangsúlyozzák, a továbbiakban az ellenőrzést az egészségügyi szolgáltatóknál a jogszabályi előírásoknak megfelelően kell végezni. Ez egyben azt is jelenti, hogy csütörtöktől azok, akik az egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor jogviszonyuk rendezetlenségéről kapnak értesítést, az értesítésben foglaltaknak megfelelően kell eljárniuk, vagyis haladéktalanul meg kell kezdeniük jogviszonyuk rendezését. A szúrópróbaszerűen kiválasztott gyógyszertáraknál és más egészségügyi szolgáltatóknál az OEP folyamatosan ellenőrzi a rendszer működésének zavartalanságát.

Jóri András adatvédelmi biztos a közleményében azt írta, hogy szerda délután helyszíni vizsgálatot tartott az OEP-nél, amelynek során azt tapasztalta, hogy a meghibásodás miatt nem vesztek el adatok, a jelenséget egy programhiba okozta. Ez a hiba azonban nem veszélyeztette a biztosítottak adatállományát – húzta alá. Az adatvédelmi biztos továbbvizsgálja az eset informatikai hátterét. Elsősorban azt kívánja tisztázni, mennyiben felel meg az egészségbiztosítási pénztár eljárása és informatikai programja az adatbiztonság követelményeinek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés