Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb kormány az Internet Explorer ellen

Dotkom

Újabb kormány az Internet Explorer ellen

Az Internet Explorerben tátongó biztonsági rés az európai kormányokat is aggasztja.

Tegnap számoltunk be arról, hogy a német kormány arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy saját biztonságuk érdekében ne használják a Microsoft jól ismert böngészőjét, és inkább keressenek valamilyen alternatív megoldást. A hivatalos figyelmeztetést az ország Információ Biztonsági Szövetségi Irodája adta ki, melyből többek közt kiderül, hogy a Google ellen a közelmúltban indított támadásokban fontos szerepet játszott az Internet Explorer sebezhetősége. A kormányzati szerv szerint jelenleg egyáltalán nem biztonságos a 6-os, 7-es, illetve 8-as verziójú Explorer használata.

A legfrissebb hír az üggyel kapcsolatban, hogy a németek példáját a franciák is követik. Történt ugyanis, hogy a Certa, az internetes fenyegetésekkel foglalkozó franica kormányzati hivatal felhívta a számítógépes felhasználók figyelmét arra, hogy lehetőleg kerüljék az Internet Explorer bármelyik verziójának használatát. A Microsoft erre úgy reagált, hogy eddig csak a 6-os verziójú Internet Explorerben lévő biztonsági rést használták ki a rosszindulatú userek. Szakértők szerint ez tényleg így van, azonban csak idő kérdése, hogy a hackerek mikor veszik célkeresztbe a 7-es és 8-as kiadásokat, melyek biztonsági rését egyébként ugyancsak elismeri a Microsoft. Az Egyesült Királyság kormányzata egyelőre nem kíván a németekéhez és a franciákéhoz hasonló figyelmeztetést kiadni, azonban folyamatosan figyelemmel kíséri az ügy alakulását, és ha szükséges, akkor meg fog szóllalni.

A Microsoft szerint korántsem olyan vészes a helyzet, mint amilyennek tűnik, a felhasználók pedig nyugodtan használhatják tovább megszokott IE böngészőjüket, és mindössze annyit kell csak tenniük, hogy megemelik a szoftver biztonsági szintjét. Az eddigi támadások nem átlagos felhasználók, vagy fogyasztók ellen irányultak – nyilatkozta a vállalat német részlegének szóvivője, aki elmondta, hogy a Microsoft szerint az átlag felhasználókat semmilyen veszély sem fenyegeti.

Független biztonsági szakértők szerint azonban igenis valós problémát jelent a sebezhetőség, főleg amiatt, mert nemrégiben az internetre is felkerült, hogy azt pontosan hogyan lehet kihasználni támadásokra. A browser biztonsági szintjének közepesről magasra történő állítása ugyan segíthet, ez azonban csökkenti a szoftver funkcionalitását és blokkolja egyes site-ok működését.

A Microsoft általában havonta egyszer szokott komolyabb frissítéseket kiadni, még pedig az úgynevezett “patch kedd”-en. Ilyen nap legközelebb február 9-én lesz, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a felhasználók egészen addig védtelenek maradnak-e, vagy pedig a Microsoft már hamarabb orvosolni tudja a problémát.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés