Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több ezer PC-t fertőzött meg a féreg

Dotkom

Több ezer PC-t fertőzött meg a féreg

Egy új “Conficker” nevű féregtípus jelent meg a számítógépeken, és gyorsan terjed. A Panda narancs szintű riasztást adott ki, és mindenkit óvatosságra int.

Egy új, “Conficker” nevű kártevő fertőzi igen gyors ütemben a számítógépeket világszerte. A Panda Security a féreg három variánsát azonosította 2008. novemberében, amelyek az ünnepek alatt rendkívüli mértékben elszaporodtak. A féreg a MS08-067 Windows-sebezhetőséget használja ki, amelyre a Microsoft 2008. október 24-én adott ki rendkívüli frissítést. A féreg segítségével bárki átveheti az uralmat a gép felett – nyilatkozta Sándor Zsolt. Ami különösen veszélyes, az a tény, hogy a kártevő az USB-s háttértárokon, például pendrive-on, mp3-lejátszón keresztül is képes terjedni.


A Panda Security szakértői szerint megnehezíti a féreg eltávolítását, hogy a fertőzés letölti saját maga újabb verzióit, ráadásul megváltoztatja a számítógép IP-címét. Egyes variánsok más kártevőket is letölthetnek – mondta Sándor Zsolt. Ez egy közeljövőben bekövetkező, nagyszabású támadásra is utalhat. A legvalószínűbb az, hogy ez csupán a kiber-bűnözők támadásának első hulláma: a fertőzés után a férgek újabb, kifinomultabb, pénzügyi támadásokra is alkalmas fertőzéseket tölthetnek le, például banki trójai programokat. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy narancs riasztást adunk ki, ezzel is figyelmeztetve minden felhasználónkat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés