Connect with us

technokrata

Mekkora legyen a szerzői jogdíj?

Dotkom

Mekkora legyen a szerzői jogdíj?

Az IVSZ a szerzői jogdíjak megállapításának és felhasználásának átláthatóbb kezeléséért szólalt fel.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) levélben fordult az oktatási és kulturális miniszterhez, együttműködését kérve annak a visszás helyzetnek a felszámolásában, ami a szerzői jogdíjak mértékének megállapításában alakult ki. A jogdíjak kialakításának folyamatában a cégek többsége és az érdekvédelmi szervezetek sem fejthetik ki álláspontjukat, mivel a Szerzői jogi törvény irreálisan magas mértéket határoz meg a véleményalkotási jog gyakorlásához.

A nemzetközi joggyakorlatnak megfelelően ma Magyarországon a jogdíjfizetési kötelezettség az üres adathordozók – CD-k, DVD-k, memóriakártyák stb. – gyártóira, forgalmazóira is kiterjed. Az egyes adathordozókra vonatkozó díjszabás évente változik, amelyet jogdíjközleményben tesz közzé az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Az ilyen termékek gyártásában, forgalmazásában részt vevő piaci szereplők élni kívánnak azzal a jogukkal, hogy véleményüket már a díjszabás elkészítésének folyamatában jelezzék. A Szerzői jogi törvény tavaly őszi módosítása azonban a jogdíj befizetők számára kedvezőtlen eredménnyel zárult. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint ugyanis az a szervezet jogosult véleményezni az évente változó jogdíjakat, amelyik adott termékkategóriában az előző évben keletkezett összes jogdíjbevétel legalább 10 százalékát befizette. Mindez azt eredményezte, hogy az IT piac meghatározó szereplői sem gyakorolhatják véleményalkotási jogukat a jogdíjközlemény tervezettel kapcsolatban, mivel egyenként nem érik el az irreálisan magas, 10 százalékos küszöböt.

“A jelenlegi szabályozás szerint az IVSZ, a szakma legjelentősebb érdekvédelmi szervezete sem jogosult arra, hogy a jogdíjak mértékének megállapításakor véleményét kifejthesse. Az érdekvédelmi szervezetek számára a törvény 25 százalékos részesedést ír elő a jogdíjbefizetésekben ahhoz, hogy azok véleményt alkothassanak a díjszabásról. A közös jogkezelést végző Artisjus adatai alapján érintett tagjaink jogdíjbefizetései nem érik el ezt a mértéket” – mondta el Keresztesi János, az IVSZ elnöke. “A tagságunkat érintő szerzői jogdíjak jelentősen befolyásolják a piacot, az egyes szereplők üzletmenetét, hiszen például egy DVD esetén a gyártási vagy forgalmazási ár több mint 200 százalékát kell jogdíjként megfizetni, míg Szlovákiában 6, Romániában 3 százalékát”.

Az IVSZ a szerzői jogdíj kérdésekben illetékes egyik tárca, az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetőjét levélben tájékoztatta a visszás helyzetről, és annak megoldásában kérte együttműködését.

“A részvétel, a véleményalkotás lehetősége azért is különösen fontos ezekben a folyamatokban, mert jelenleg a közös jogkezelők elszámolása nem transzparens, azaz a befizetők nem látják tisztán a befizetett jogdíjak felhasználását. Másik oldalról viszont a jogdíjak megfizetésének elmulasztása bűncselekménynek minősül. Ezt a kiegyenlítetlen helyzetet szeretnénk felszámolni, melyhez a Szerzői jogi törvény érintett pontjainak felülvizsgálatát kezdeményeztük” – tette hozzá Keresztesi János.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

ipad mini

Tablet

Friss külsővel érkezhet az iPad Mini

2021. június 14. hétfő
g-shock

SmartWatch

Íme a legújabb aranyszínű fém G-shock

2021. június 10. csütörtök
fényképezőgép kiválasztása
iphone 13

SmartPhone

Valószínűleg 3 új színben érkezik az iPhone 13

2021. június 9. szerda
harmony os

SmartPhone

Harmony OS + iOS 14 összehasonlítás

2021. június 7. hétfő

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu