Connect with us

Hirdetés

technokrata

Harmadával több bevétele lehetne a magyar tömegközlekedésnek

Dotkom

Harmadával több bevétele lehetne a magyar tömegközlekedésnek

Közel harminc százalékkal nagyobb bevétel, kényelmesebb utazás – ez a gyorsmérlege a Citizen közreműködésével Szófia metróhálózatában bevezetett vonalkód-rendszernek. A Citizen becslése szerint hasonló nagyságrendű eredményeket lehetne elérni egyes hazai tömegközlekedési vállalatoknál is a jegynyomtatások területén.

A Szófiában viszonylag későn, az 1990-es években kiépített metróhálózatot eleve a mai ember igényeihez alakították ki.  Metrórendszerük nem csak gyorsaságával igazodik a modern élet kihívásaihoz, de újabban vonalkódos jegykezelési rendszere is megkönnyíti a közlekedést az utasok számára. A rendszer központi elemei a metróállomások területén található jegykiadó automatákba szerelt, fejlett vonalkód-nyomtatók, melyek a kiadott jegyekre egyedi vonalkód-azonosítót helyeznek, és mivel a speciális jegykiadó automaták nem előre kinyomtatott jegyeket tartalmaznak, azok mindig az aktuális igényekre szabhatók. Ezzel a módszerrel nélkülözhetővé válnak a már előre elkészített jegyek nyomtatási, tárolási, szállítási költségei, így csökkenhet a metrójegyek aktuális eladási ára is.

A rendszer további előnye, hogy a metróhoz való eljutást minden esetben a vonalkód azonosítása előzi meg, mely a jegyen található egyedi jel segítségével lehetetlenné teszi az esetleges blicceléseket. A szófiai metrónál ennek a 100%-os kontrollnak köszönhetően közvetlenül a rendszer bevezetése után 32%-os forgalomnövekedést tapasztaltak a jegyeladásokban. A nagyobb forgalom természetesen nagyobb bevételt, ami több fejlesztést és kényelmesebb utazást jelent a szófiai utasok számára.

“A szófiai metró kiváló példája annak, hogy miként tud egy vonalkód-rendszer akár már rövidtávon is hatékonyságot javítani. Újabban elsősorban ezen tulajdonsága miatt keresik leginkább a versenyszektorban is az egyébként kiváló minőségű és szélsőséges körülmények között is megbízhatóan üzemelő nyomtatóinkat.”- nyilatkozta Mészöly Imre, a vonalkód nyomtatási-rendszert szállító Citizen Systems újonnan kinevezett régiós vezetője, aki szerint becsülhetően a szófiaihoz hasonló nagyságrendű eredményt Magyarországon is el lehetne érni.

A bolgár fővárosban az új vonalkódos beléptető-rendszer kiépítése gyorsan megtérülő beruházásnak minősült, mivel az új infrastruktúra és a nyomtató-kioszkok kiépítése már rövidtávon meghozta a hasznot a város számára. A szófiai projekt a bevezetést követő három éven belül a jegyeladások költségeit tekintve is jelentős megtakarítást eredményezett, amelyek tovább javították a tömegközlekedési vállalat eredményét. A számokon túl a bolgár város egy professzionális, a mai ember igényeihez alkalmazkodó metrót is elkönyvelhet magának, melyet a helyi lakosokon kívül a városba látogató turisták is előszeretettel használnak, így a beruházás a turisztikai szektor hatékonyságának növekedését is elősegíti.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés