Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyre többen keresnek párt az interneten

Dotkom

Egyre többen keresnek párt az interneten

A decemberi-januári időszakban soha nem látott növekedést mutattak a magyar online társkereső oldalak. Két hónap alatt több mint harmincezer, korábban nem regisztrál felhasználó jelent meg a Randivonal társkereső oldalon, akiknek körében az átlagosnál magasabb a diplomások és a vezető beosztásúak aránya. Az elemzés szerint a gazdasági válsághoz társuló aggodalmak állnak a növekvő online társkeresés hátterében.

A korábbi években is jellemző volt, hogy a karácsony és Valentin-nap közötti időszakban a szokásosnál 6-8%-kal többen regisztráltak az oldalon, ám idén 20%-kal többen kapcsolódtak a Randivonalra, mint egy átlagos hónapban. Mivel nemcsak az új társkeresők száma növekedett meg hirtelen, hanem társadalmi-demográfiai összetételük is eltér a szokásostól, a Randivonal felkérte Lőrincz László közgazdász-szociológust, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének kutatóját az adatok elemzésére.

A kutató egyrészt megerősítette az oldal üzemeltetőinek tapasztalatát, amely szerint december közepétől világszerte megnő az ismerkedési oldalak látogatottsága. Ennek legfőbb oka, hogy a téli családi és társas ünnepek idején és az azt követő időszakban érzik legmagányosabbnak magukat az egyedülállók. Sokan közülük ilyenkor próbálnak új életet kezdeni, azaz párt találni.

Az egzisztenciális bizonytalanság általában felerősíti az igényt a stabil párkapcsolat iránt. Ez a jelenség állhat a Randivonalon most tapasztalt tömeges regisztrációk mögött is. Amikor az átlagosnál többen érzik úgy, hogy megszokott életszínvonaluk veszélybe kerülhet, megnő az igény a biztos partner, segítő társ iránt. Mindez azzal párhuzamosan történik, hogy a pénzügyi nehézségek idején felértékelődik az internetes társkeresés szerepe a hagyományos ismerkedési lehetőségekhez képest. Nemzetközi példák is igazolják, hogy az emberek először olyan mindennapi luxus kiadásokról mondanak le, mint például a szórakozóhelyek belépői és az ottani fogyasztás. Mivel így a személyes ismerkedési lehetőségek beszűkülnek, az online társkeresők előtérbe kerülnek.

A társadalomkutató összevetette a Randivonal korábbi, mintegy 800 ezer felhasználójának társadalmi-demográfiai adatait az újonnan regisztráltak által megadott jellemzőkkel. A decemberben és januárban belépett új felhasználók között az átlagosnál többen határozták meg magukat szellemi szabadfoglalkozásúként, felsővezetőként és nőtt a 400 ezer forint feletti keresettel rendelkezők aránya is. Csökkent viszont a tanulók és a házasság mellett ismerkedők aránya. Mindez azt a feltételezést erősíti, az átlagnál jobban élők körében okozott komolyabb szorongást a válság lehetősége. Sokan közülük azt érezhették, hogy megszokott egzisztenciális biztonságuk veszélybe kerülhet, és ezért kezdtek stabil érzelmi partnert, társat keresni.

Statisztikák szerint a téli időszak hagyományosan az intim együttlét ideje is. Sokat idézett adat, hogy az USA-ban jellemzően szeptemberben születik a legtöbb gyermek, ám az kevésbé köztudott, hogy Magyarországon is az augusztus szeptemberi időszakban a legmagasabb a születések száma. A Randivonal üzemeltetői bíznak benne, hogy a korábbi felhasználókhoz hasonlóan, az újonnan regisztráltak többsége is megtalálja párját. Jövőre talán az is kiderül, hogy a gazdasági válság jótékony hatást gyakorol-e az ország demográfiai helyzetére.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés