Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bővült a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok köre

E-gazdaság

Bővült a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok köre

Bővült a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok köre

Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban.

Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe. A betéttel egy kedvező díjazású bankszámla is párosul, mely jól jöhet a bankok idén várható brutális emelése ellen is.

Mától 11 százalékos betétkamatot kínál a MagNet Bank

Az egyre gyorsuló infláció ellen a hónapok óta változatlanul 13 százalékon hagyott jegybanki alapkamat nem sok mozgásteret hagy a bankoknak a forrásgyűjtés terén. Ennek ellenére – a vonzó állampapír-kínálat miatt – nincs nagy tolongás a magas kamatot kínáló hitelintézetek táborában. Az eddigi három bank mellett azonban mától a MagNet Bank is kínál két számjegyű kamatozást biztosító lekötött betétet.

2023. január 16-tól az Aktív Plusz Közösségi Betétben elhelyezett megtakarításokra az első 3 hónapos kamatperiódusban kiemelkedő, évi 11 százalékos (EBKM: 10,88%) betéti kamatot kínál a hitelintézet. A betétlekötés 1 és 100 millió forint közötti összeggel érhető el.

A magas kamatnak három feltétele van. Egyrészt a betétlekötésnek új pénzből kell történnie az ügyfél közösségi banknál vezetett számlái 2022. december havi látra szóló egyenlege és lekötött betéti egyenlege együttes átlagos összegéhez képest. Másrészt az ügyfélnek aktiválnia kell a lakossági számláját okostelefonon elérő MagNet Mobilbank szolgáltatást. Harmadrészt a 3 hónapos kamatfizetési időszak mindegyik hónapjában legalább 30 000 forint összértékben kell vásárolnia a magnetes számlájához kötődő bankkártyájával.

Az első 3 hónapos kamatfizetési időszak leteltével az évi 11 százalékos kamatot jóváírja a MagNet Bank. Ezután az automatikusan ismételten lekötésre kerülő Aktív Plusz Betét a Mentor-Szféra Plusz – NetBank Betét szabályaival és kamatozásával folytatódik, aminek a kamata jelenleg évi 6,25 százalék, az EBKM 6,18%. A betét kamata változó, de a 3 hónapos kamatfizetési időn belül fix. Az Aktív Plusz Betét a 3 hónapos kamatfizetési időszakok utolsó napjain kamatveszteség nélkül felmondható.

Három bank kínál még évi 10 százalék feletti betétkamatot

A MagNet Bank új ajánlata mellett a Gránit, a Magyar Cetelem Bank és az Oberbank kínál még két számjegyű lekötött betéti kamatot a hazai piacon.

A Gránit Bank 12 hónapos GRÁNIT KamatMax Plusz betétje 2023. január 16-án az aktuális MNB jegybanki alapkamattól 2,75 százalékkal kisebb betétkamatot kínál (jelenleg évi 10,25 százalék). A betétben legalább 50 000 forint helyezhető el és az ügyfélnek a betétlekötéssel érintett bankszámlájához kapcsolódva aktivált betéti bankkártyával kell rendelkeznie. Éves kamat és EBKM a betét lejárata előtti feltörés esetén 0,10%.

A Magyar Cetelem Bank a Cetelem Takarékszámláján látra szóló betétben évi 9 százalékos betétkamatot kínál (EBKM 9,38%), míg 1 évre lekötve 10,50 százalékos betétkamatot (EBKM: 10,50%), 2 évre lekötve pedig 12 százalékos betétkamatot (EBKM 11,36%).

Az Oberbank két számjegyű betétkamatot 9 hónapra és 12 hónapra kínál. Előbbire évi 10,45 százalékos, utóbbira 10,75 százalékos betétkamatot kínál. Az EBKM azonos a kamattal. Az Oberbanknál legalább 8 millió forintot kell elhelyezni a betétben. Egy esetleges lejárat előtti felbontáskor az esedékes kamat felét fizetik ki.

– A két számjegyű kamatokat mindenhol 15 százalékos kamatadó, hivatalos nevén személyi jövedelemadó terheli – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője. – Ez azt jelenti, hogy a betétkamatok 85 százalékát kapja kézhez a betéttulajdonos, szemben az állampapírok hozamával. De Tartós Befektetési Számlán 5 naptári évig megőrizve a pénzt, meg lehet spórolni a kamatadót.

Egy jó bankszámla is része a lekötött betét választásnak

A lakossági bankszámla is része annak az ajánlatnak, amely a minél magasabb kamatot ígéri, hiszen betétet lekötni csak bankszámláról lehet és a számlát a betétlekötés alatt végig fenn kell tartani.

A Magyar Cetelem Bank nem vezet lakossági bankszámlát. A másik három bank kínálatából válogatva mindenhol találhatunk ingyenes – vagy legalábbis olcsó – számlavezetést.

A Gránit Banknál a két, feltétel nélkül havidíj-mentes bankszámla is akad. A GRÁNIT – Digitális bankszámla esetében valamennyi, míg a GRÁNIT – Sztár bankszámla esetében a havi első két készpénzfelvétel során csak a 0,6 százalékos pénzügyi tranzakciós illetéket kell fizetni, bármely hazai ATM-ből. A 890 forintos havidíjú GRÁNIT – Digitális Plusz bankszámlások pedig belföldre korlátlanul díjmentesen utalhatnak a netbankon vagy a mobilapplikáción át, beleértve a tranzakciós illeték alóli díjmentességet is.

A MagNet Banknál a csak online úton igényelhető Házhozszámla számlavezetése becsületkasszás, azaz – ha az ügyfél nem módosít rajta – ingyenes. Emellett egy sor ingyenes tranzakció is várja a Házhozszámlásokat: bankon belül másnak utalva és bankon kívülre az internetbankon vagy mobilapplikáción át utalva, a havi első két-két tranzakció ingyenes, összesen legfeljebb havi 100 000 – 100 000 forintig. Internetbankon vagy mobilalkalmazáson keresztül megadva a havi első két rendszeres átutalás is ingyenes, összesen legfeljebb 50 000 forintig. Az ingyenesség itt szintén azt jelenti, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell megfizetni. Most minden századik számlanyitó ügyfél e-rollert kap, minden ezredik pedig egy e-kerékpárt. Emellett a közösségi bank a saját költségén minden új számlanyitó ügyfél nevében egy fát is elültet.

Az Oberbanknál a Standard számla vezetése havi 515 forintba kerül. Egy eseti átutalás belföldre, bankon kívülre az átutalt összeg 0,3616 százalékába, de legalább 310 forintba, legfeljebb 10 330 forintba kerül. A csoportos beszedés teljesülésének díja 93 forint, a megbízás rögzítésének egyszeri díja pedig 207 forint.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés