Connect with us

technokrata

Egyre népszerűbb a valóban szélsebes mobil net

Dotkom

Egyre népszerűbb a valóban szélsebes mobil net

A jelenleg széles körben használatos HSPA technológiában bizony vannak még tartalékok.

Mostanság a világ legnagyobb részén olyan HSPA (High-Speed Packet Access) hálózatok üzemelnek, melyek HSDPA, vagyis letöltési fronton 3,6-14,4 Mbit/s-os sebességre képesek, HSUPA, vagyis feltöltési sávszélesség tekintetében pedig maximum 1,5-2 Mbit/s-os tempót préselnek ki magukból. A 3G/UMTS utódjának tekinthető 3,5G/HSDPA tehát körülbelül ennyire képes.

Mostanság egyre többet hallhatunk a 4G-nek is nevezett LTE-ről (Long Term Evolution), mely már a 100 Mbit/-os sebességi régióban versenyez, azonban nem szabad megfeledkezni az átmeneti technológiának tekinthető 3,75G-ről, vagyis a HSPA+-ról sem. Az Evolved HSPA néven is emlegetett újdonság sebessége ugyan nem ér fel LTE magasságokba, mindenesetre az 50 Mbit/s körüli maximális letöltési-, illetve a mintegy 20 Mbit/s-os feltöltési sebesség sem lebecsülendő.

A világ első kereskedelmi HSPA+ szolgáltatását tavaly év végén Ausztráliában indították be, azóta pedig már több mint húsz hasonló rendszert helyeztek üzembe világszerte. Ezek túlnyomó többsége maximum 20 Mbit/s-os download sávszélességgel rendelkezik, de akad néhány 30 Mbit/s-os hálózat is.

A környező országok közül többek közt Ausztriában, Romániában, Lengyelországban és Bulgáriában is működik HSPA+ hálózat, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a hazai mobil szolgáltatók pontosan milyen HSPA+, vagy esetleg LTE tervekkel rendelkeznek. Ahogy arról egyébként a napokban már beszámoltunk, Skandináviában e héten indították be a világ első kereskedelmi LTE szolgáltatását.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung galaxy
TAG Heuer Carrera

SmartWatch

Új luxus kollekcióval rukkolt elő a Tag Heuer

2020. szeptember 24. csütörtök
dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin