Connect with us

Hirdetés

technokrata

Baja Ferenc: a digitális közműrendszerek fejlesztése közös felelősség

Dotkom

Baja Ferenc: a digitális közműrendszerek fejlesztése közös felelősség

Az E-Magyarország 2008 konferenciát Baja Ferenc informatikáért felelős kormánybiztos, a MEH államtitkára nyitotta meg. Előadását azzal kezdte, hogy minden évben szó van az eddig elért eredményekről, most viszont a legfontosabb, hogy a jövőt tartsuk szem előtt. A létrejött intézményi koncentráció lehetővé teszi azt a stratégiai paradigmaváltást, amely a hazai infokommunikációs fejlődés, az állampolgár-orientált digitális állam megvalósulásának záloga. Az ehhez szükséges stratégiai célokról beszélt Baja Ferenc.

– Az infokommunikáció világában zajló konvergencia megkövetelte, hogy egységes szerkezetet alakítsunk ki az irányításban is. Aki a trendet követni akarja, ezen az úton kell mennie – hangsúlyozta az államtitkár előadása bevezetőjében és hozzátette: mind az államigazgatás, mind a szakma számára az egyik kulcskérdés, hogy a most elindult integrációban vajon tovább kell-e lépni, vagy sem. Baja Ferenc úgy véli, a hírközlés és informatika egy kézbe kerülésének csak akkor van értelme, ha ez nem öncélúan történik. Szerinte példaértékű, hogy a most lezajlott igazgatási koncentráció nem jelentett intézményi bővülést: mindössze egy 20-25 fős csapat irányítja a stratégia megvalósulását.

#img1#

Az új stratégiáról Baja Ferenc elmondta, annak legfontosabb eleme, hogy egységes és megosztott. A legfontosabb kihívás évek óta – és ma is – a felzárkózás. Ehhez az erőforrásokkal való hatékonyabb gazdálkodásra, az alapszolgáltatások fejlesztésére, a hozzáférések kiterjesztésére és a részvétel bővítésére van szükség.

A célok elérése érdekében most az eddig külön élő stratégiákat – e-közigazgatás, e-gazdaság, digitális írástudás, szélessávú hozzáférés – egységesítették.

– Az első és legfontosabb stratégiai cél a közigazgatás hatékonyságának növelése. Az átszervezés hiánya gátja lehet ugyanis a további fejlődésnek. Az eddigi gazdálkodási rendszer is modernizálásra szorul, hiszen az ügyfélorientált szolgáltatási modell, amelyet szeretnénk megvalósítani, más típusú politikát követel. Az állampolgár saját élethelyzetére szeretne választ kapni egy kapun keresztül, az államtól közvetlenül, közvetítők beiktatása nélkül. A részterületek fejlesztési szinergiái elfogytak, a korszerű szolgáltatás egyértelműen az átfogó elektronikus ügyintézés megteremtését jelenti.

A stratégiai célok között az informatikáért felelős kormánybiztos említette még az állampolgárok felkészítését és bevonását a szolgáltatások minél szélesebb körű igénybevétele érdekében. Többek között képzési programokat és az infrastruktúra fejlesztését ígérte előadásában Baja Ferenc. Az átfogó stratégiában külön célcsoport a vállalkozások IKT fejlesztése is.

A konferencián elhangzottakról a www.piac-profit.hu oldalon találhatók részletes beszámolók.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés