Connect with us

Hirdetés

technokrata

Manapság már a méheket is mesterséges intelligencia tartja szemmel

Tudomány

Manapság már a méheket is mesterséges intelligencia tartja szemmel

Manapság már a méheket is mesterséges intelligencia tartja szemmel

Az Oracle és a World Bee Project együttműködése a vészesen fogyatkozó méhpopulációk megmentését célozza

Az Oracle és a World Bee Project úttörő megközelítéssel vizsgálják a méhpopulációk hanyatlásának okait, illetve igyekszenek elősegíteni a világ legfontosabb beporzó állatainak fennmaradását. Az új projektben használt felhő technológia segít a mezőgazdasági ökoszisztémákban fellelhető mézelő méhek életének nagyon részletes megértésében. A ’World Bee Project Hive Network’ távoli adatgyűjtés révén nyer ki információkat a kaptáraktól, amelyek az Oracle Cloud-ba továbbítódnak, majd ott elemző eszközök segítségével – ideértve a mesterséges intelligencia (AI) és adatvizualizációs technológiákat – a kutatók bővebb információt kaphatnak a méhekről és azok környezethez való kapcsolatáról.

A World Bee Project Hive Network segítségével a kutatók mostantól „kihallgathatják” a méhek ügyködését, pontosabban elemezni tudják az „okos kaptárakból” szerzett bonyolult akusztikai adatokat – mint a méhszárnyak és -lábak mozgásainak hangjai. Egyéb precíziós mérésekkel kombinálva – ideértve a hőmérséklet, a páratartalom vagy a mézhozam vizsgálatát – közelebbről figyelhetik a méhkolóniákat, elemezni tudják a méhek viselkedési mintáit, illetve előrejelzéseket is tudnak készíteni azokról. Ennek köszönhetően a természetvédők és a méhészek jobban tudják védeni a méhkolóniákat: például elkerülhetik az időszerűtlen méhrajzásokat, illetve eltávolíthatnak olyan kártékony ragadozókat, mint az ázsiai lódarázs. A nemzetközi kaptárhálózatból begyűjtött adatok értéke abban rejlik, hogy a méhészek képet kaphatnak a kolónia legkülönbözőbb állapotairól az év bármely szakaszában és segíthetik annak működését. A hálózat kiépítése elkezdődött Nagy-Britanniában, nemzetköz kiterjesztése folyamatban van.

“Az életünk szoros kapcsolatban áll a méhek ténykedéseivel. A méhek és egyéb beporzó állatok védelme olyan problémák megoldásában jelenthet előrelépést, mint a globális szintű élelmiszer-ellátás, a szegénység, a biodiverzitás folyamatos csökkenése vagy az ökoszisztémák károsodása. Az Oracle Clouddal való partnerségünk a természet és a technológia csodás összefogása egyben. Ennek köszönhetően az emberek jobban fognak törődni a beporzó állatokkal, magasabb szintű tudományos kutatásokat végezhetünk, és ami a legfontosabb, olyan előrelépést tehetünk, amekkorát eddig még soha. Minél jobban meg tudjuk érteni a beporzás, az élelmezés és az emberi jólét összefüggéseit, annál hatékonyabban tudjuk védeni a méheket és egyéb beporzó állatokat, ezzel pedig a bolygónkat és saját magunkat is védelmezzük.”

mondta Sabiha Rumani Malik, a World Bee Project közhasznú társaság alapítója és ügyvezetője.

Az Oracle Cloud által összegyűjtött adatokat olyan kutatási és természetvédelmi projektek fogják felhasználni, amelyek a méhek világszintű védelmét célozzák. Az együttműködéstől a World Bee Project Hive Network kezdeményezés a méhek iránti figyelem fokozódását és a védelmük erősödését reméli.

„A technológia új lendületet ad a természetvédelmi projekteknek. A felhő alapú technológia segítségével mostantól a World Bee Project globális szinten juthat valós idejű adatokhoz a méhkolóniák egészségi állapotáról. Ezen információkkal felvértezve a kutatók hatékonyan tudnak együttműködni mind a kormányzati szervekkel, mind a méhészekkel a mézelő méhpopulációk kihalása ellen folytatott harcban.”

 – mondta John Abel, az Oracle Cloud project igazgatója.

A World Bee Project közhasznú társaság együttműködésben áll a Reading-i Egyetem Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési intézményével, amely a világ tíz legjobb mezőgazdasági iskolája között foglal helyet. A partnerek jövőben szeretnék tovább erősíteni a technológiai innovációk és informatikai tudás szerepét az ökológiai hatékonyság növelésében.

A méhekről

A beporzó állatok száma vészesen csökkenő tendenciát mutat, ez pedig jelentős befolyással lehet a globális élelmezés biztonságára:

  • A méhek felelnek a világ élelmiszerkészletei mintegy harmadának beporzásáért.
  • A Föld népességének 90%-át ellátó 100 különféle haszonnövény közül 70-et a méhek poroznak be.
  • Az angliai méhek kihalása gyorsabb, mint bárhol máshol Európában. Számuk 1985 és 2005 között 54%-kal csökkent.

Felmérések szerint a méhek kihalásáért az egyre zordabb természeti körülmények felelősek – ami a viráglelőhelyek csökkenésének, az erőteljesebb gazdálkodási módszereknek, az klímaváltozásnak és a fokozott növényvédőszer-használatnak tudható be.

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés