Connect with us

Hirdetés

technokrata

A gyors hal eszi meg a lassút

Dotkom

A gyors hal eszi meg a lassút

“Ma a gyors hal eszi meg a lassú halat” – figyelmeztetett Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a Tehetségmenedzsment Konferencia 2008 megnyitóján.

Az államtitkár arra utalt, hogy nem a vállalat mérete határozza meg az üzleti sikerességet, hanem az alkalmazottak tehetsége és tudástőkéje, és a közszférának ugyanúgy szüksége van a tehetségekre, mint a vállalatoknak. A 210 résztvevővel megrendezett konferencia 24 előadója egyetértett abban, hogy a tehetségmenedzsment meghatározó lehet a vállalatok sikerességében, ugyanakkor még bőven van lehetőség a fejlődésre.

Buday Bence, az AIESEC elnökhelyettese például a nagyvállalatok között a tehetségek felkutatása terén kialakult verseny rejtett csapdáit emelte ki. Az állásbörzéken bemutatott “showműsorokban” a vállalatok a legjobb munkatársaknak nyújtott karrierlehetőséget emelik ki, a kevésbé tehetséges pályakezdőkben viszont emiatt irreális elvárások alakulnak ki. Ezzel magyarázható a Most Desired Company (Legvonzóbb vállalat) felmérés eredménye is, mely szerint a pályakezdők jelentős részének túlzóak a fizetéssel és a kezdő beosztással kapcsolatos elvárásai.

A tehetségek felkutatása ugyanakkor csak az első lépcső, a legjobb dolgozókat meg is kellene tartania a vállalatnak. Ebben nagy szerepe van a megfelelően működtetett tehetségmenedzsment rendszernek, mely az eredményes vezetés alapját képezi, és hozzájárul a vállalat hosszú távú versenyképességéhez – emelte ki Zöllei Katalin, a NEXON HR igazgatója, aki hozzátette, hogy a hazai menedzsment kultúra az elmúlt néhány évben fejlődött ezen a területen.

Ugyanakkor pont a fiatal munkavállalók tehetségmenedzsmentje okozza a legtöbb problémát, a 2007. évi Országos HR Benchmark Felmérés adatai szerint a legnagyobb éves fluktuáció épp a 20-30 éves korosztályban fordul elő. Mivel egy új munkavállaló a belépéstől számított fél-egy évnyi betanulási idő után kezdi nyújtani a munkakörében elvárt teljesítményt, ha a váltási időszak a kellő motiváltság hiányában lerövidül, nem tud kibontakozni a tehetség sem – jelezte Dara Péter, a DGS GLOBAL RESEARCH ügyvezető igazgatója. Márpedig mind a vállalatoknak, mind pedig a nemzetgazdaságnak óriási károkat okozó agyelszívás éppen azon munkavállalók esetében érvényesül a legjobban, akik tehetségük ellenére nem kapnak motiváló feladatokat.

Az előadók többsége így egyetértett abban, hogy a munkaerő megtartásának kulcsa a kellő ösztönzés, és ez nem csupán az anyagi juttatások növelését jelenti. A motiváló feladatok biztosítása mellett fontos eszköz például a képzések biztosítása, csakhogy a 2007-es Országos HR Benchmark Felmérés szerint a munkáltatók 13%-a egyáltalán nem áldoz erre a célra.  



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés