Connect with us
Hirdetés

technokrata

7 gramm széndioxidba kerül egy Google keresés

Dotkom

7 gramm széndioxidba kerül egy Google keresés

Két keresés a Google honlapján annyi széndioxid keletkezésével jár, mint felforralni egy teáskannát – derült ki a Harvard Egyetem kutatásából.

Alex Wissner-Gross amerikai fizikus kutatásokat folytatott annak érdekében, hogy kiderítse mekkora környezeti hatása van a Google keresésnek. Egyes fizikusok aggodalommal tekintenek az információ technológia (IT) környezeti hatásaira. Egy friss tanulmányból az derül ki, hogy globálisan az IT-szektor annyi üvegházhatású gáz termelt, mint az összes légitársaság összesen.

Wissner-Gross tanulmánya rámutat, hogy egy tipikus Google keresés közel 7gramm széndioxidot termel. A második keresés esetén ez a szám már a duplájára növekszik, ez a mennyiség pedig már megegyezik egy elektromos teafőző által generált széndioxiddal.

A harvardi tanulmány szerint a kibocsátás a Google világszerte kialakított adatközpontok számítógépeinek káros környezeti hatása. A fizikus elmondása szerint a keresőmotor gyors találatot ad minden esetben, ám ez annak köszönhető, hogy egy időben számos adatközpontot használ kereséskor, ezzel még több széndioxidot kibocsátva, mint néhány versenytársa – olvasható a BBC Online kiadásában.

Wissner-Gross kutatása rámutat, hogy 0,02 gramm széndioxidot termelünk, minden egyes online töltött percben. Ez egyáltalán nem hangzik soknak, viszont szakértők napi 200 millióra teszik az internetes keresések számát.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu