Connect with us

Hirdetés

technokrata

10Gb/s wireless esőben, szélben és 1 km-es távolságban

Dotkom

10Gb/s wireless esőben, szélben és 1 km-es távolságban

Egy, az EU által finanszírozott kutatás tagjai demonstrálták a magas frekvencián működő wireless technológia lehetőségeit, többek között a 10Gb/s sebességen működő adatátvitelt, ami még úgy is működött, hogy közben zuhogott az eső.

A kissé furcsán elkeresztelt projekt, “A Szélessávú Kapcsolatra vonatkozó Integrált Fotonikus mm-Hullámhosszú eljárások” (“Integrated Photonic mm-Wave functions for Broadband Connectivity”, vagy IPHOBAC) az EU erre a célra elkülönített alapjából finanszírozza az extra magas frekvencián (Extra-High Frequency, EHF) történő kommunikációval kapcsolatos kutatást, ami a gyakorlatban a 30-tól 300GHz-ig terjedő tartomány vizsgálatát jelenti. A cél a 60GHz-es frekvencián egy olyan olcsó és megbízható technológia kifejlesztése, ami olyan területeket is az internet vérkeringésébe kapcsolhat, ahol az ADSL által megkövetelt infrastruktúra nem elérhető.

A kutatócsoportban a tudományos élet és az üzleti világ tagjai is képviseltetik magukat. Utóbbiakra példa az Alcatel, a Thales és a France Telecom. A projektet Andreas Stöhr, a Duisburg-Essen-i Egyetem professzora koordinálja. Elsőként egy olyan készüléket szeretnének készíteni, ami folyamatosan képes sugározni az egész EHF tartományban, oly módon, hogy a sugárzott jel adatkommunikációra és radartechnológiai felhasználásra is alkalmas legyen – olvasható a The Register oldalán.

De a legérdekesebb és egyben jelenleg leghasznosabb eredménynek a 60GHz tartomány használata bizonyult. 25mm/óra esőzés mellett 10Gb/s sebességű adatátvitel valósult meg két, egymástól 1km-re lévő végpont között. “Még olyan extrém körülmények között is 99.9999%-osan megbízható kapcsolat jött létre 600 méteres távolságból, mint például egy 85mm/órás zivatar” – mondta Andreas Stöhr.

Még Észak-Európában is – ahol a legnagyobb esőzések alkalmával 40mm/óra csapadékmennyiség esik – kiválóan működhet ez a technológia, ha az átjátszóállomások megfelelően vannak elhelyezve. Az IPHOBAC szerint már 3Gb/s sebesség elérése és fenntartása elég, és ezzel már nagyfelbontású TV adás is minden gond nélkül továbbítható.

Egyszóval a 60GHz-es tartomány izgalmas kutatóterületnek bizonyult, Japánban és az USA-ban már engedélyezték is a licenc nélküli használatát, és az Ofcom jóvoltából hamarosan Nagy-Britanniában is hasonló feltételekkel lesz elérhető. A 2.4GHz (tehát a jelenlegi WiFi) a legjobb példa arra, hogy egy ilyen technológia mennyire felpörgetheti az alkalmazásfejlesztéseket, habár a 60GHz használatához az adónak és a vevőnek látósugárban kell lenniük.

A 60GHz-es tartomány nagyszerűen kihasználható, és bár nagyon szépen hangzik a kis népsűrűségű vidéki területek, a technológia által ingyen történő csatlakoztatása (és az is, hogy az EU finanszírozza a fejlesztést), az igazi verseny a sűrűn lakott városokban lesz, ahol az adatátviteli rendszerek telepítése elég drága ahhoz, hogy érdemes legyen átgondolni, melyik technológiát választjuk. Főleg, ha a Brit kormány komolyan gondolja a “2Gb/s-ot mindenkinek” nevű programját, miszerint az országban jelenlévő összes szolgáltatóval összefogva minden otthonba, törvény által előírva legalább 2Gb/s-os kapcsolatot biztosit. Ha ez utóbbi megvalósul, akkor el lehet mondani, hogy a 60GHz-es kutatás épp a legjobb időben érkezett el a megvalósíthatóság ezen fázisába.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés