Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elnavigálta magát a TomTom

Dotkom

Elnavigálta magát a TomTom

A nap bukása.

Meredek profitcsökkenésről volt kénytelen beszámolni a holland TomTom: a navigációs eszközöket (PND) gyártó vállalat 52 millió euró adózott eredménnyel zárta a tavalyi negyedik negyedévet, ez 29 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az árbevétel is csökkent ebben az időszakban, 3 százalékkal, 516 millió euróra. Az Európában piacvezető vállalatra egyre nagyobb csapásokat mérnek a Google, illetve a Nokia olcsó vagy ingyenes navigációs megoldásai (Google map, Navteq), amelyeket jellemzően a gyorsan terjedő okos telefonokon vesznek igénybe a felhasználók.

Az idei és a 2012-es év az átmenet éve lesz, változatlan árbevétellel és egy részvényre jutó nyereséggel, 2013 viszont már a haszonkulcs növekedését hozhatja – nyilatkozta a Reutersnek a TomTom vezérigazgatója, Harold Goddijn. Később ezt úgy korrigálta, hogy 2012-re most nem adna iránymutatást, addigra azonban már 9 százalékkal is gyengült a cég általában volatilis árfolyama. A vezérigazgató ugyanakkor azt is közölte, hogy várakozásai szerint idén 10-15 százalékkal zsugorodik a PND-k globális piaca.

A TomTom számos autógyártóval kötött már megállapodást arról, hogy eszközeit beépítik a személy-, illetve tehergépkocsik műszerfalába: tavalyi bejelentéseiben a Mazda, az USA-ban gyártott Subaru szerepelt új partnerként és kibővítették a Renault-val kötött szerződést is (a TomTom eszközeit építi be korábbi szerződések alapján a FIAT és a Toyota is). Ebben a szegmensben a TomTom sikerrel zárta 2010 utolsó negyedévét, eladásai 52 százalékkal, 55 millió euróra szöktek fel. Idén újabb autógyártókkal szeretnének megállapodni – idézte a Dow Jones Goddijnt -, és azt sem szabad elfelejteni, hogy az Apple iPhone-ján is elérhetők a TomTom szolgáltatásai.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés