Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem lesz globális cyberháború?

Dotkom

Nem lesz globális cyberháború?

Az OECD szerint túllihegett téma a nemzetek virtuális térben egymással való háborúzása. A világ legfejlettebb országait tömörítő szervezet ugyanakkor elismeri, hogy a jövőben is várhatók komolyabb infrastrukturális támadások.

Egymásnak ellentmondó vélemények látnak napvilágot az egyes államok infrastruktúráját érintő támadásokkal kapcsolatban. Nemrég írtunk a McAfee tanulmányáról, mely állítja, az első dominók már eldőltek: a világszerte megkérdezett üzemeltetők szerint hálózataikat és irányítórendszereiket ismételt támadások érik. A legtöbb rendszertulajdonos és -üzemeltető azt gondolja, hogy külföldi kormányok már indítottak támadásokat országaik kritikus fontosságú infrastruktúrái ellen, de a támadások indítói egyéni hackerek, e-vandálok és bűnszervezetek is lehetnek. Ezzel összecseng a Stuxnet féreg múlt évi akciója is, amely kifejezetten az iráni atomlétesítmények ellen irányult.

Ezek megtörténtét ugyan nem vitatja az OECD által nemrég készített jelentés, de a szervezet megbízásában dolgozó Peter Sommer szerint nem eszik olyan forrón a kását. A Londoni Közgazdasági Egyetem professzora úgy véli, hogy a cybertámadások nagy része alacsonyszintű, és inkább kellemetlenséget okoz, mintsem komoly vagy hosszú távú üzletmenet-fennakadást. A Stuxnethez hasonló szofisztikált malware-ek jelentik a kivételt, nem ez az általános, állítja Sommer. Sokkal valószínűbb egy cybertámadás bekövetkezte egy valós hadművelet részeként, mint „tiszta” formában, önállóan.

Mire fel ez a nagy felhajtás?
A jelentés szerint jól körülírható oka van annak, hogy az IT-biztonsági szakértők megállapításai ennyire sötét képet festenek, és az emberek már egy globális cyberháború vizionálnak. Megállapítása szerint a cyberbiztonsági események kapcsán használt nyelv, a támadások leírása okozza a zavart. Egy támadás ugyanis bármit magába foglalhat, a könnyen beazonosítható phishing (jelszóhalász) próbálkozásoktól a már egyszerűen észlelhető és megállítható vírusokon keresztül egészen a magas szinten kidolgozott lopakodó támadásokig.

Katonai beavatkozás
A professzor szerint Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban a katonaság örömmel látná a kritikus fontosságú nemzeti infrastruktúra védelmét saját felügyelete alatt. Ennek azonban több akadálya is van, például jelentősen megnehezíti a dolgot az, hogy a brit infrastruktúra java nem állami, hanem magánkézben van.

Sommer szerint ezért minden egyes eseményt a helyén kell tudni kezelni, fontosságát be kell(ene) sorolni, elkerülendő a szükségtelen pánikkeltést. E tekintetben érdemes megnézni a brit katonai jelentéseket. A szigetország kormányzati létesítményeit, szervereit, szolgáltatásait minden hónapban több ezer cybertámadás éri, derült ki tavaly októberben, mégsem dőlt össze az ország infrastruktúrája. A britek kémelhárítása nem közölte a támadások sikerességének arányát, ami így bármekkora lehet – akár (közel) nulla is.

„Tisztázni kell azt, hogy milyen bűncselekményekről beszélünk. Vajon a támadások fennakadtak-e a kormányzati antivírus és e-mailszűrési szolgáltatásain? Ha általánosságban beszélünk a támadásokról, a statisztika értelmetlenné válik. Ha túlzásokba esően nyilatkozunk, nagyon valószínűtlen, hogy a kockázatelemzések és azok kezelésére irányuló erőfeszítések megfelelőek lesznek.” – nyilatkozta Sommer.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés