Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újra ömlik a spam

Dotkom

Újra ömlik a spam

Felébredt karácsonyi álmából az egyik legnagyobb botnet.

Rejtély övezi a jelenséget, de tény, hogy az elmúlt két hétben szokatlanul csendes volt az élet spamfronton. Körülbelül ötödére esett vissza a világban szétküldött nem kívánt e-mailek száma. Ennek okát a szakértők sem tudták minden kétséget kizáróan megmagyarázni, a december 25-én bekövetkezett „csend” miértjére talán sosem derül fény.

spam

A Messagelabs spamstatisztikája

Az biztos, hogy jelentős részben a Rustock botnet elhallgatása tehető felelőssé a spam számának drasztikus csökkenéséért. Ismeretes, hogy a Rustock a világ egyik legnagyobb, zombi számítógépeket egy hálózatba szervező botnetje. Ahogy a hét elején újraindult a Rustock alkotói által távolról irányított PC-k e-mailküldési hulláma, azzal párhuzamosan, szinte robbanásszerűen nőtt a kéretlek levelek száma. A Symantec tulajdonában levő Messagelabs közlése szerint január 10-én az USA nyugati parti időzónájának 0 és 10 óra közötti időszakában 98 százalékos emelkedést tapasztaltak az elküldött spamek számában, az egy nappal korábbi, hasonló időszakhoz képest.

Tudni kell, hogy a botnetek működéséből közvetlenül nem az azokat üzemeltető húz hasznot. A több százezer, milliós darabszámból álló hálózatot a tulajdonosok bérbe adják olyanoknak, akiknek nagy számítási- vagy adatforgalmi teljesítményre van szükségük, függetlenül attól, hogy igényük legális vagy sem. Nem kizárt, hogy 24-ére értek véget a spamkampányok, és január elejéig csak jóval kevesebb „hirdető” akart elektronikus levélszemetet küldeni. A 10-i visszapattanás azt is jelezheti, hogy az illegális reklámozásban hívők ismét érdemesnek tartják teleszemetelni az internetezők postafiókjait, azok költési hajlandóságára apellálva.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés