Connect with us

technokrata

Kész a digitális megújulás cselekvési terve

Dotkom

Kész a digitális megújulás cselekvési terve

A teljes lefedettség a cél.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs vezetése karácsony előtt hozta nyilvánosságra a digitális megújulás cselekvési tervét, amely a kormányzat infokommunikációs teendőit megalapozza.

A digitális megújulás ügye nem csupán szakmai, hanem nemzeti ügy is: a magyar gazdaság talpra állításának egyik kulcsszereplője az infokommunikáció. A fejlesztési tárca által készített cselekvési terv ezért négy akciótervben 83 konkrét javaslatot tartalmaz, ezek a gazdaság talpra állítását, a versenyképesség növelését és a polgárok kényelmét szolgálják. A négy fő akcióterv az állampolgárok esélyegyenlőségének biztosítása, a vállalkozások versenyképességének növelése, a modern közigazgatási informatika tényleges megteremtése, valamint az informatikai infrastruktúra fejlesztése. Ennek megfelelően a cselekvési terv egyik legfontosabb pillére az infokommunikációs infrastruktúra. A digitális megújulás egyik fő letéteményese a teljes szélessávú lefedettség elérése lesz, amit az internethez való hozzáférés érdekében, a digitális esélyegyenlőség jegyében minél előbb meg kell valósítani az ország egész területén. Ez azt a célt szolgálja, hogy egymilliónál is több új, a digitális világgal korábban még nem ismerkedő polgár is nyitottá váljon az infokommunikáció által nyújtott szolgáltatásokra – fogalmazott Nyitrai Zsolt államtitkár.

Véleménye szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a kritikus információs infrastruktúra védelmére, amit a magyar soros elnökség alatt prioritásként kezel Magyarország, már csak azért is, mert a digitális megújulás cselekvési terve teljes mértékben illeszkedik az Európa 2020 digitális menetrend stratégia ajánlásaihoz és céljaihoz.

A digitális konzultáció során a Digitális Magyarország vitairatához több száz vélemény és hozzászólás érkezett. A véleményezők között voltak magánszemélyek, civil szervezetek, szakmai szövetségek, érdekképviseletek, kis- és közepes vállalatok éppúgy, mint multinacionális vállalatok. A beérkezett véleményeket figyelembe vették és beépítették a tervbe.

Nyitrai kiemelte: ez az első olyan ágazati cselekvési terv, ami egységes keretrendszert biztosít az infokommunikációban és széles körű szakmai és társadalmi konszenzus övezi. Az akciótervek átláthatóvá és a jövőben is nyomon követhetővé teszik a cselekvési tervet, ami teljes mértékben illeszkedik a hamarosan megjelenő Új Széchenyi terv prioritásaihoz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin