Connect with us

Hirdetés

technokrata

Cyberháború: digitális bunkerekkel a támadások ellen

Dotkom

Cyberháború: digitális bunkerekkel a támadások ellen

Dél-Korea régi/új módszerrel igyekszik megvédeni magát a túlterheléses támadásokkal szemben.

Egy ország, ahol mindenki ismeri a DDoS-támadás fogalmát, egy ország, amely szinte folyamatosan digitális támadások alatt áll, egy ország, ahol már fél évszázada nincs béke, csak tűzszünet – ez (is) Dél-Korea. A high-tech világ egyik éllovasának problémáit jól jelzi annak a támadássorozatnak az esete, amely még tavaly söpört végig az államon. Közel egy hétre kiiktatta a helyi távközlési hálózat egyes részeit, üzleti és kormányzati szolgáltatásokat egyaránt elérhetetlenné téve. A túlterhelésre alapuló támadássorozat még amerikai célpontokat is megtámadott, mielőtt a „beépített” algoritmus révén végzett volna önmagával.

Nem maradtak következmények nélkül a történtek: az érintett távközlési szolgáltatók a koreai CERT-tel együttműködve olyan „DDoS-bunkereket” hoztak létre, melyek megvédhetik az ország kis- és közepes méretű cégeit a támadásoktól. Jinhyun Cho, a KrCERT képviseletében nemrég adott interjút a ZDNetnek, melyben bővebben kifejtette, hogyan is működik a „bunker”, amely voltaképp nem más, mint egy új IP-cím alkalmazásba vétele a támadás idejére. Utóbbi folyamatosan túlterhelheti az eredeti cím forgalmát, ám a szolgáltatás az új IP révén mégis elérhető marad. Cho szerint az ideiglenes megoldás hatékony az ilyen jellegű támadásokkal szemben, melyek elmúltával a cégek visszatérhetnek eredeti IP-címükhöz.

Amint azt már korábban említettük, Dél-Korea gyakorlatilag folyamatosan digitális támadás alatt áll, ám a 2009-es eset óta akkora mérvű túlterhelés nem érte a távol-keleti nemzet hálózatát. Cho reményét fejezte ki a héten Sydney-ben megtartott Asia-Pacific Telecommunity cyberbiztonsági fórumon, miszerint a „DDoS-bunkerek” révén kivédhetők a jövőbeli nagyméretű támadások. Érdekes, hogy habár a védekezésre már született megoldás, azt még egy év távlatából sem sikerült kideríteni, hogy ki vagy kik álltak a tavalyi eset mögött – a dél-koreai kormány még mindig vizsgálja az ügyet. „Jelentkező” pedig akad bőven.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés