Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az első európai kiber-hadgyakorlat

Dotkom

Az első európai kiber-hadgyakorlat

Első ízben gyakorolták az öreg kontinens államai a múlt héten: hogyan védekezzenek, hogyan működjenek együtt egy, az internetet lebénító hackertámadás esetén. Hazánk is részt vett az eseményen.

Cyber Europe 2010Huszonkét EU-tagállam harcoló félként, nyolc további ország megfigyelőként vett részt a gyakorlatban. Bekapcsolódott a nem uniótag Izland, Norvégia és Svájc is. Az Athénban felállított irányítóközpontban mintegy ötvenen vették fel a kesztyűt a 320-nál több szimulált támadással – internetleállással, kritikus online szolgáltatások kiesésével – szemben. Európa-szerte további 80 szakértő az Athénból kiadott parancsok végrehajtásán fáradozott. A résztvevő szervezetek között találjuk az országok számítástechnikai katasztrófavédelmi csapatát (Computer Emergency Response Team, CERT), szakminisztériumait, felügyelő hatóságait. Kulcsfontosságú volt a nemzetközi együttműködés: csak a közös, összehangolt védekezés vezethetett eredményre.

Cyber Europe 2010
A manőversorozatot az EU-tagállamok szervezték, az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (European Network and Information Security Agency, ENISA) és az unió Közös Kutatóközpontja (Joint Research Centre, JRC) támogatásával, 70 európai intézmény képviseletében több mint 150 szakértő részvételével.

Hazánkat a Puskás Tivadar Közalapítvány által működtetett Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ (CERT-Hungary) képviselte a gyakorlaton. A magyar szakemberek nyolc külföldi partnerrel tartották folyamatosan a kapcsolatot, s szükség esetén bevonták a hazai hatóságokat is. Munkájukra büszkék lehetünk: Magyarország azon résztvevők közé tartozott, akik dicsérettel végeztek a Cyber Europe 2010-en.

Persze ez nem jelenti azt, hogy nincs min javítanunk. „Van még Magyarországnak (is) bőven teendője az információbiztonsági incidenskezelési, a kritikus informatikai infrastruktúrák védelmi – kormányzati szintű – koordinációs eljárási szabályainak kidolgozásában; bizonyos nemzeti információbiztonsági funkciók kialakításában” – olvasható a CERT-Hungary közleményében.

Most uniós szinten is a tanulságok levonása következik. A gyakorlat a kommunikációs csatornák és folyamatok több hiányosságára világított rá. Az ENISA javasolta: az egyes tagállamok külön-külön is rendezzenek kiber-hadgyakorlatot kritikus információs infrastruktúrájuk védelmének javítása érdekében. Az ügynökség közölte: mélyrehatóan kiértékelik a Cyber Europe 2010-et, s jövő év elején közzéteszik az erről szóló tanulmányt.

„Mindennapjainkba ezernyi szinten beépült a technológia, mind több téren támaszkodunk az internetre. Nem kivétel a kritikus infrastruktúra sem, melynek számos eleme ma már szintén a világháló használatára épít. Ha tehát a hozzáférést véletlen esemény vagy szándékos támadás meggátolja, annak súlyos következményei lehetnek. Felkészültnek kell lennünk, kidolgozott forgatókönyvekkel kell rendelkeznünk azokra az esetekre, amikor a kritikus infrastruktúrát támadás éri” – mutatott rá az úttörő hadgyakorlat fontosságára Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés