Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egymilliárd megakadályozott PC-fertőzés

Dotkom

Egymilliárd megakadályozott PC-fertőzés

Az Internet Explorer 8 biztonságos!

SmartScreen Filter – ismerős ez valakinek? Nos, az Internet Explorer 8-at nem használók számára: a böngésző (riválisaitól „ellesett”) funkciójáról van szó, amely azt hivatott megakadályozni, hogy egy fertőző weboldalról malware települjön a gyanútlan internetező számítógépére. Amennyiben a monitor előtt ülő nem járt el kellő gondossággal a meglátogatott webcímek esetében, és olyan oldalra tévedt, ami rosszindulatú kódot tartalmaz, akkor ez a szolgáltatás hívja fel arra a figyelmet, hogy talán nem kellene feltétlenül betölteni az adott weblapot. Ettől még természetesen folytatható a böngészés, ha a felhasználó úgy dönt, szembe megy az ajánlással.

Arról, hogy mennyire fontos szolgáltatás ez, nemrég James Pratt, a Microsoft egyik termékmenedzsere számolt be. Pratt szerint a szűrő több mint egymilliárdszor akadályozta már meg malware letöltését, azaz egyértelműen sikernek könyvelhető el Internet Explorerbe való integrálása. Ráadásul folyamatosan fejlődik. 2009 augusztusában még 70 milliónyi ártalmas letöltési kísérletet akadályozott meg a funkció – ekkor az internetezők 15 százaléka használta a redmondi browser nyolcadik generációját. Napjainkban az összes webező megközelítőleg 26 százaléka nyit ablakot a világra a szoftverrel, ezzel párhuzamosan pedig tovább nőtt a blokkolt malware-ek száma is. A felhasználói tábor gyarapodásához képest jóval nagyobb mértékben: a hivatalos közlés szerint idén nyárra már ötször annyi digitális kártevő installálását akadályozza meg a filter havonta, mint a fent említett időszakban.

Ez összesítve bőven elérheti (vagy akár meg is haladhatja) az impozáns egymilliárdos számot. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezeknek a malware-eknek egy jelentős része a Windows sebezhetőségeit igyekszik kihasználni, tehát voltaképp tüneti kezelést kapunk a problémára. És az is említést érdemel, hogy az IE – minden fejlesztés és ezzel járó gyorsulás dacára – még mindig lassabb, mint riválisai, a Google Chrome, a Mozilla Firefox, a norvég Opera vagy az Apple Safarija.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés